Haaien hebben het wereldwijd al erg moeilijk door overbevissing, maar een nieuwe studie naar koraalriffen in 58 landen toont aan dat ze nog slechter af zijn dan eerder werd gedacht. De aantallen rifhaaien nemen schrikbarend af, onder meer bij koraalriffen in de buurt van menselijke populaties.

rifhaaien
Grijze rifhaai | Foto: Albert kok/Wikimedia

In een uitgebreid onderzoek naar 371 riffen in 58 landen, van de Stille Oceaan tot aan de Bahama’s, ontdekten wetenschappers dat ongeveer 20 procent van de riffen geen haaien meer huisvest. Haaien zijn erg belangrijk voor de balans in het ecosysteem van de koraalriffen; als toproofdieren helpen haaien de vispopulaties gezond te houden door zieke individuen te eten en te voorkomen dat het aantal prooien explodeert.

Een aantal riffen met de minste haaien bevindt zich in de buurt van menselijke populaties, zoals Qatar, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Sri Lanka en Guam.

rifhaaien
Caribische rifhaai | Foto Albert kok/Wikimedia

Minder rifhaaien op de foto

Het onderzoek werd gedaan middels  het uitzetten van 15.000 cameravallen met lokaas, in kader van het Global FinPrint-project. Uit de foto’s bleek dat soorten als de grijze rifhaai, zwartpuntrifhaai en Caribische rifhaai vaak ontbraken op plekken waar ze vroeger wel voorkwamen. Co-auteur van het onderzoek Enric Sala startte in 2008 het Pristine Seas-initiatief om de wereldzeeën te beschermen. Sala is niet verrast over de uitkomst van het onderzoek naar rifhaaien:

“Na op honderden plaatsen over de hele wereld te hebben gedoken, van ongerept tot aangetast, was het geen verrassing dat een vijfde van de onderzochte riffen geen haaien had.”

Costa Rica
Haaienvinnen bestemd voor consumptie (Costa Rica) | Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

Twee derde van de 500 haaiensoorten in de wereld wordt bedreigd door overbevissing, vaak om te voldoen aan de vraag naar haaienvlees en vinnen. Ook worden veel haaien slachtoffer van spooknetten en bijvangst. Maar er is nog enige hoop voor haaien, aldus Sala:

“Het goede nieuws is dat als we gebieden volledig beschermen tegen visserij, het leven in zee en de haaien zich kunnen herstellen. Door de wateren rond Cabo Pulmo in Mexico te beschermen, zijn rijke onderwatergemeenschappen hersteld, compleet met haaien.”

riffhaaien
Zwartpuntrifhaai | Foto: Mkleine/Wikimedia

Behalve de bewoners van koraalriffen wordt de hele habitat eromheen bedreigd door opwarming en verzuring van de oceanen, waardoor koraal verbleekt en afsterft. Ook heeft koraal, bestaande uit miljarden samenlevende organismen, last van vervuiling, waaronder zonnebrandcrème.
.

  • Lees ook:
    .

Great Barrier Reef verbleekt opnieuw verder

.
Bron:

©AnimalsToday.nl BVR