Vijf jaar nadat Barcelona besloot geen walvisachtigen meer in gevangenschap te houden, zijn de laatste drie dolfijnen van het dolfinarium in de Spaanse stad overgebracht naar Attica Zoological Park in Athene. Hiermee houdt het dolfinarium van Barcelona Zoo op te bestaan.

dolfijnen Barcelona Zoo
Dolfijnen is Barcelona Zoo (2011) | Foto: screenshot video Paweł Borecki/YouTube

In 2016 nam burgemeester Ada Colau van Barcelona het besluit een eind te maken aan walvisachtigen in gevangenschap. Zij kreeg hiervoor steun van verschillende lokale politici en dierenbeschermingsorganisaties. Vanwege de grote stress die de dolfijnen leden door de shows waarin zij de hoofdrol speelden, verzochten verschillende Barcelonese politieke partijen en dierenorganisaties de dierentuin van Barcelona te stoppen met de acrobatische optredens in hun dolfinarium. Sindsdien waren ze alleen nog te bezichtigen, zonder in ruil voor eten kunstjes te moeten doen, zonder harde muziek, rumoer en applaus.

dolfijnen Barcelona Zoo
Dolfijnenshow in Barcelona Zoo | Foto: screenshot video Paweł Borecki/YouTube

De verouderde faciliteiten uit de jaren zestig van de vorige eeuw waarin de dieren verbleven, voldeden niet meer aan de eisen van de ´European Association for Aquatic Mammals´ en na jaren van actie voeren, handtekeningen verzamelen en campagnes houden, is afgelopen zondag het uiteindelijke doel bereikt.
.

https://www.facebook.com/cetabase/posts/1367983553245686

Van Barcelona naar Athene

Tuimelaars Nuik (7), Tumay (17) en Blau (21), de laatste drie dolfijnen van het dolfinarium, zijn overgebracht naar de ´Attica Zoological Park´ in Athene, waar ze zijn opgevangen in speciale acclimatisatiebaden. Later zullen ze in contact komen met 7 soortgenoten in hetzelfde park, waar ze weliswaar meer levensruimte krijgen, maar waar ook nog steeds met dolfijnen wordt opgetreden voor publiek.

dolfijnen Barcelona Zoo
Dolfinarium Barcelona Zoo | Foto: screenshot video Paweł Borecki/YouTube

Voor de verhuizing naar Griekenland hebben de dieren een vlucht gemaakt in een aangepast vrachtvliegtuig. Trainers hebben de afgelopen maanden met de dolfijnen gewerkt om hen voor te bereiden en zijn zondag met de dieren meegereisd naar Athene, ter begeleiding bij het acclimatiseren in de nieuwe leefomgeving.

Attica Zoological Park Athene
Attica Zoological Park in Athene | Foto: Dimitris Kamaras/flickr

Weer een dolfinarium?

Nuik, Tumay en Blau maken onderdeel uit van het ´European Endangered Species Program´ (EEP) van de ´European Association of Zoos and Aquariums´ (EAZA). Ze zijn in gevangenschap geboren en kunnen daarom volgens deskundigen naar alle waarschijnlijkheid niet in de natuur overleven. Om deze reden zijn ze verhuisd naar een ruimer dierenpark en niet vrijgelaten in zee. Helaas is het woord dierentuin of -park niet erg op zijn plaats, want dolfijnen in Attica Zoological Park moeten alsnog optreden voor publiek, waarmee het – zoals alle dolfinaria, inclusief Harderwijk – een circus is met wilde dieren.

Empty the Tanks
Een dolfinarium is een circus met wilde dieren | Foto (Empty the Tanks Harderwijk 2015): ©AnimalsToday.nl

Toch zijn er gevallen bekend waarbij walvisachtigen na vrijlating in zee meerdere jaren hebben overleefd. De organisatie ´SOS Delfines´ raadt aan een stappenplan op te stellen voor elk van de dolfijnen om hen uiteindelijk vrij te laten in zee. Echter is het onwaarschijnlijk dat een dergelijk plan uitgevoerd zal worden, omdat daar geen geld voor is.

Bekijk hieronder een video uit 2011, gemaakt in de Barcelona Zoo:
.


.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools