Duizenden dode vissen zijn sinds zondag ontdekt in de rivier de Aisne in Noordoost-Frankrijk, stroomafwaarts van een fabriek in Challerange die eigendom is van Nestlé. Na het verwijderen van meerdere vrachtwagenladingen meldt het Franse departement Ardennes dat al ruim 2 ton dode vis is aangetroffen.

Nestlé
Duizenden vissen gestorven door lek bij Nestlé France | Foto (illustratief): CC0

Over een lengte van 7 kilometer in de Aisne tussen Reims en Verdun is alles dood, zo laat de regionale organisatie van ‘sport’vissers weten. Deze Ardenner visfederatie denkt echter alleen aan zichzelf, want ze spreken van ‘duizenden euro’s schade’, die ze op Nestlé France willen verhalen.

De fabrikant maakt in Challerange melkpoeder bestemd voor koffiecups en heeft toegegeven dat er zondag een per ongeluk een lozing heeft plaatsgevonden van ‘biologisch slib’. Hierin zouden geen giftige stoffen gezeten hebben, maar wel werd het water dermate vervuild dat de vissen massaal stierven door zuurstoftekort, mogelijk versneld door de tropische temperaturen in Europa.

Nestlé
Foto: publiek domein

Beschermde vissoorten

Volgens de visclub zijn 14 beschermde vissoorten het slachtoffer geworden van de vervuiling, waarbij onder meer paling en lamprei worden genoemd. Radio France Internationale meldt dat eraan gewerkt wordt om de lekkage in te dammen, die door milieuwetenschappers wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van chemicaliën of bacteriën. Maar men neemt aan dat de sterfgevallen werden veroorzaakt door verlaagde zuurstofniveaus in het water.
.

https://www.facebook.com/FDAAPPMA08/posts/3169349756513374

.
Excuses Nestlé

De Ardenner visclub heeft foto’s van het incident op sociale media gedeeld, waarop vele honderden dode vissen te zien zijn. Veel van de dode dierenzijn bevinden zich door de warmte in staat van ontbinding, vandaar dat de rivier de Aisne in het getroffen gebied is afgesloten voor het publiek. Nestlé heeft excuses aangeboden voor het ongeluk, dat vele duizenden dieren het leven heeft gekost. Er zou geen gevaar hebben bestaan voor de volksgezondheid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR