In antwoord op Kamervragen van PvdD en D66 heeft demissionair minister Schouten van LNV aangegeven dat de verkoop van dieren uit het Dolfinarium naar een pretpark in China niet te stoppen is. Het Dolfinarium zal wel conform het Besluit houders van dieren moeten aantonen dat het welzijn van de dieren in China gelijk blijft aan dat in Harderwijk.

Schouten stopt verkoop dieren Dolfinarium naar China niet
Schouten stopt verkoop dieren Dolfinarium naar China niet | Foto (illustratief): publiek domein

Het gaat om de verkoop van 8 dolfijnen, 2 walrussen en 2 zeeleeuwen aan pretpark Hainan Ocean Paradise in China. Er werd deze zomer al een exportvergunning voor de verschillende soorten afgegeven conform de eisen van CITES, waarmee de handel in bedreigde diersoorten wordt geregeld, en nu geeft de minister aan dat niets in de wet de verkoop in de weg staat. Het Dolfinarium moet wel aantonen dat het ‘welzijn’ van de dieren er in China niet op achteruit gaat. Alleen dan gaan de 12 dieren weg, tenzij de rechter nog anders beslist, want House of Animals en Sea Shepherd zijn naar de rechter gestapt om de verkoop van de dieren aan Hainan Ocean Paradise te stoppen.

Overigens laat een woordvoerder van Schouten weten dat het afgeven van de vergunningen niet inhoudt dat de verkoop definitief doorgaat. De procedure loopt en de RVO kan bij twijfel ook nog onderzoek doen. Pas daarna neemt Schouten, of opvolger, een beslissing.
.

Karen’s blog: Samen naar de rechter tegen Dolfinarium

.
Na een onderzoek door de Visitatiecommissie Dierentuinen in opdracht van de minister verscheen een rapport dat vernietigend was over het Dolfinarium. Het noemde zichzelf een dierentuin, maar is feitelijk een circus is met wilde dieren, waar de nadruk lag op het doen van kunstjes. Hierop besloot het Dolfinarium aanpassingen te gaan doen en een aantal dieren af te stoten. Dit zou meer ruimte creëren, maar nooit voldoende om de dieren te garanderen waar ze van nature behoefte aan hebben.
.

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?

.
De verkoop van de 12 dieren moet een miljoenendeal zijn voor het toch al armlastige Dolfinarium, maar dat is voor Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD geen argument, schrijft Trouw:

 

 

 

 

“Het is een pretpark. Deze verkoop levert het Dolfinarium miljoenen op, maar ik vind het geen goede deal om dolfijnen te verkopen aan een pretpark.”

Hoe de zaak van Sea Shepherd en House of Animals gaat aflopen is vooralsnog onduidelijk. ‘Het is een onrustig gevoel dat het lijkt alsof alle neuzen stap voor stap dezelfde richting opgaan, nadat de beslissing al hoog en breed is genomen, maar nog niet definitief bekendgemaakt’, aldus House of Animals.

Bronnen:

Karen’s blog: De stand van zaken rond export van dieren uit het Dolfinarium

©AnimalsToday.nl BVR