Met het besluit om dieren geen kunstjes meer voor het publiek te laten vertonen en het aanpassen van de verblijven beweert het Dolfinarium in Harderwijk een nieuwe, meer diervriendelijke weg in te slaan. Tegelijk meldt dit circus met wilde dieren dat er 8 tuimelaars, 2 walrussen en 2 Californische zeeleeuwen naar een park in China verhuizen. Dit roept meteen de vraag op: hoezo is dit diervriendelijk?

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?
Gevangen in te kleine bassins, hoezo diervriendelijk? | Foto (#EmptytheTanks): AnimalsToday

Na het vernietigende rapport (pdf) van de Visitatiecommissie Dierentuinen uit november 2019 moest minister Carola Schouten van LNV eindelijk toegeven dat er niets klopte van de mooie praatjes over dierenwelzijn in het Dolfinarium. Het vertonen van kunstjes stond volgens de commissie in schril contrast met iedere vorm van natuurlijk gedrag en botste met de zogenaamde educatieve waarde, waar het Dolfinarium zo prat op gaat.

Schouten luisterde naar de visitatiecommissie, maar had deze conclusie al veel eerder kunnen trekken, want veel dierenwelzijnsorganisaties hebben afgelopen jaren actie gevoerd tegen het Dolfinarium, wat feitelijk niets meer was dan een circus met wilde dieren onder de valse noemer ‘dierentuin’. Deze dierentuin-leugen hield na het bezoek van de visitatiecommissie geen stand en dus moest er eindelijk iets gebeuren.

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?
Ook het welbekende Seaworld moet de poorten sluiten, net als het Dolfinarium | Foto (#EmptytheTanks): AnimalsToday

Hoezo diervriendelijk?

Gisteren werden de plannen bekendgemaakt en ook nu staan ze bol van de leugens. Zo zouden de verblijven een meer ‘natuurlijke uitstraling’ krijgen, maar de vraag is voor wie. Feit is dat de verblijven veel te klein zijn om op welke wijze dan ook te voldoen aan de natuurlijke behoeften van de gehouden zeedieren. Die ‘natuurlijke uitstraling’ zal dus veel meer een spreekwoordelijke lik verf zijn, zodat het publiek een illusie krijgt voorgespiegeld waar de dieren geen haar beter van worden.

Tevens wordt beweerd dat er meer ruimte gecreëerd gaat worden door het overplaatsen van 12 dieren naar een Chinees park. Om te beginnen is dat al een zeer verontrustende gedachte, want de dolfijnen kunnen daar weer gewoon onderworpen worden aan het doen van kunstjes, dus is het feitelijk het doden van de patiënt om een ziekte te bestrijden. En er wordt helemaal geen ruimte mee gecreëerd, want de verblijven worden er niet groter door.

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?
Foto (#EmptytheTanks): AnimalsToday

Gevangenis

Het Dolfinarium zegt dat er momenteel voldoende dolfijnen zijn maar sluit voor de toekomst niet uit dat er toch weer met ze gefokt gaat worden. Men is dus van plan om tot in de eeuwigheid door te gaan met het houden van zeedieren waarvan bekend is dat ze in gevangenschap regelmatig lijden onder depressie. Verder belooft het Dolfinarium dat er meer aandacht komt voor hun natuurlijke gedrag en daar hebben we de volgende leugen te pakken, want deze dieren zullen nooit natuurlijk gedrag vertonen in een gevangenis als het Dolfinarium.

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?
Het verschil tussen vrij zijn en gevangenschap is schrijnend | Foto: publiek domein

Dieren als dolfijnen kunnen in open water dagelijks met gemak 60 kilometer afleggen, leven in familieverband en worden niet gedwongen tentoongesteld aan publiek. Maar het Dolfinarium strooit met hetzelfde gemak opnieuw zand in de ogen van goedgelovigen, die maar wat graag leugens geloven om er zelf plezier aan te kunnen beleven. Bovendien zit het Dolfinarium financieel al jaren aan de grond dus er valt niets revolutionairs te verwachten van de beloofde aanpassingen.

Laten we hopen dat demissionair minister Schouten ditmaal kritischer is en die visie overdraagt aan haar opvolger.

Bronnen:

Vraagtekens bij gedragsonderzoek dolfijnen in gevangenschap

.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel