Tijdens een opmerkelijke en heldhaftige reddingsactie zijn negen rothschildgiraffen gered van een overstroomd eiland in Kenia. De dieren zijn door dappere reddingswerkers met een speciaal gebouwd schip overgebracht naar een natuurreservaat op het veilige vaste land.

rothschildgiraffen
Bedreigde rothschildgiraffen gered van overstroomd eiland | Foto: Rachel Claire via Pexels

Reddingsmissie

Het project dat ruim vijftien maanden in beslag nam, had één belangrijke missie: het redden van de laatste overgebleven negen rothschildgiraffen van een krimpend Keniaans eiland in het Baringomeer. Begin 2020 ging Save Giraffes Now een partnerschap aan met de lokale dieren- en faunabeschermingsorganisaties Ruko Community Conservancy, Nothern Rangelands Trust en Kenya Wildlife Service om deze belangrijke missie mogelijk te maken. Het werd een bijzondere en innovatieve reddingsactie. Er werd namelijk een speciaal schip gebouwd om de dieren te redden. Daarnaast werd er een opvangcentrum van 17.806 hectare voor de giraffen gecreëerd. David O’Connor, voorzitter van Save Giraffes Now:

“We voelden een grote urgentie om deze redding te voltooien.”

Saves Giraffes Now werkt aan meer dan twintig giraffenbeschermingsprojecten in negen Afrikaanse landen. In een verklaring stipt O’Connor aan waarom deze reddingsactie zo belangrijk was:

“Nu de giraffe stilletjes uitsterft, doet elk exemplaar dat we kunnen beschermen ertoe. Daarom is deze reddingsactie een belangrijke stap in het voortbestaan van de soort.”

‘The GiRaft’

Het water in het meer steeg al enige tijd, maar in het jaar 2020 rees het in rap tempo. Het stijgende waterpeil sneed het schiereiland af van het vaste land. De Ruko Rangers, de beschermers van de giraffen, moesten het voedsel voor de dieren aanvullen vanwege de schaarste van de natuurlijke voorraden door inkrimping van het eiland. Dit was niet alleen financieel onhaalbaar, ook vreesden deskundigen dat er een tekort aan voedingsstoffen zou ontstaan zodat het immuunsysteem en de algehele gezondheid van de dieren werden aangetast. De gemeenschap realiseerde zich dat een reddingsoperatie onvermijdelijk was.

De rangers werkten hard om ervoor te zorgen dat elk dier op voorhand kon wennen aan ‘The GiRaft’, de aak die speciaal voor deze reddingsactie is gebouwd. Elke dag kregen de giraffen hun favoriete traktaties aan boord om comfort te creëren zodat de dieren vrijwillig aan boord zouden gaan. Zodra een giraffe aan boord was, voer de stalen schuit ongeveer een anderhalve kilometer over het water naar het omheinde opvangcentrum binnen het 44.000 hectare grote Ruko Conservancy reservaat. Het vaartuig is door de plaatselijke gemeenschap gebouwd en speciaal ontworpen om de grote, zware giraffen te kunnen vervoeren. Het dobberde op zestig lege vaten voor het drijfvermogen en de versterkte zijkanten hielden de giraffen veilig aan boord terwijl het schip door boten werd voorgetrokken.

Dappere Noelle

De eerste giraffe Asiwa werd afgelopen december zonder incidenten verplaatst. Dit zette de toon voor de rest van de verhuizing en één voor één werden de giraffen in veiligheid gebracht. De kleine Noelle, het giraffekalfje dat rond Kerstmis 2020 is geboren, was de laatste giraffe om samen met haar moeder Ngarikoni de oversteek te maken naar veilige gronden. Er was extra zorg nodig om de jonge giraffe te transporteren. Afgelopen week kon het reddingsteam dan ook opgelucht ademhalen toen de dappere Noelle zelfverzekerd van het schip op het droge vasteland stapte, gevolgd door haar moeder, waarmee de ambitieuze reddingsactie tot een succesvol einde werd gebracht. O’Connor concludeert:

“Dit baanbrekende project heeft niet alleen de met uitsterven bedreigde rothschildgiraffen gered, maar markeert ook hun herintroductie op het vasteland voor het eerst in zeventig jaar. Deze redding is om beide redenen een belangrijk succes.”

Bron:

© AnimalsToday.nl Jessica Slotman


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.