In Grootebroek (NH) is kat Nico gewond geraakt doordat er met vuurwerk naar hem werd gegooid. Eigenaresse Wendy is woedend op de dader(s).

vuurwerk
Wie van dieren houdt steekt geen vuurwerk af | Foto: FreeUsePhotos/flickr

Nico kwam afgelopen woensdag met een wond op zijn kin thuis. Wendy is daarna met hem naar de dierenarts gegaan, die haalde allemaal verschroeide haartjes uit de wond. Het ging dus niet om een snee zoals Wendy aanvankelijk dacht, maar om een vuurwerkwond.

Toen zij thuiskwam vertelde de buurman dat hij had gezien hoe kinderen met vuurwerk naar een zwarte kat hadden gegooid. De buurman die met een rollator loopt durfde de kinderen er niet op aan te spreken.

Binnenhouden
Wendy maakt de wond van Nico, waar veel pus uit komt, elk half uur schoon. Ook ’s nachts. Alle drie haar katten houdt zij voorlopig binnen. Nico durft sowieso niet meer naar buiten. Hij had voor het incident al te kampen met hartruis. Wendy hoopt dan ook dat hij het volhoudt.

Van het vuurwerkincident heeft Wendy melding gemaakt bij de politie.

Het incident met kat Nico staat niet op zichzelf. Naast dat vuurwerk voor veel menselijke slachtoffers zorgt hebben ook de dieren veel last van het vuurwerk en worden zij zelf ook het slachtoffer van het jaarlijkse geknal.

Verzet
Het verzet tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten groeit gelukkig aan alle kanten. Het aantal organisaties dat strijdt tegen een verbod is nog nooit zo groot geweest. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een verbod op vuurwerk en ook GroenLinks maakt zich er hard voor. Helaas dringt alle ellende nog niet genoeg door tot het politieke hart van Nederland. Het kabinet heeft zich nog niet uitgesproken in een vuurwerkverbod. Drie jaar geleden liet zij weten niets in zo’n verbod te zien.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat