Bij een illegale hondenhandelaar in de Friese plaats Holwerd zijn maandag 23 dode honden en 4 dode konijnen in de vriezer gevonden. Dat gebeurde in een onderzoek naar een 20-jarige man uit drachten. Hij is nog dezelfde dag opgepakt wegens illegale puppyhandel.

vriezer
De dode honden uit de vriezer | Foto: Politie

In de loods in Holwerd, waar de lugubere ontdekking werd gedaan, werden ook nog 9 levende pups en 16 volwassen honden aangetroffen en in beslag genomen. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres.

Marktplaats
De illegale hondenhandelaar bood volgens de politie pups te koop aan via Marktplaats. Hier verdiende de man per hond zo’n 400 tot 500 euro. De veelal uit Oost-Europa afkomstige dieren hadden vervalste eigendomspapieren en waren vaak niet ingeënt. Meerdere dieren stierven snel naar aankoop aan de hondenziekte parvo.

Bij de illegale puppyhandel worden honden worden vanuit Oost-Europa naar Nederland gesmokkeld, waar een fokker doet alsof de pup uit zijn nest komt. Het paspoort wordt vervalst met onder andere valse stempels. Veel dieren die in Nederland aankomen zijn verwaarloosd, zwak of ziek.

Tientallen mensen hebben aangifte van valse puppyhandel tegen de man gedaan. Verder kwamen er meldingen binnen via het nummer 144 van de dierenpolitie.

Moties
Afgelopen weken heeft de Partij voor de Dieren diverse moties ingediend in de Tweede Kamer om de illegale puppy- en hondenhandel aan banden te leggen, onder meer door een registratie van Nederlandse puppyhandelaren, een beperking van de import van pups uit Hongarije en het afschaffen van het vaccinatieboekje om misbruik tegen te gaan. Alleen het dierenpaspoort zou nog als geldig document moeten gelden. Ook moet de aanpak van de illegale hondenhandel bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ondergebracht worden, zo vindt de partij.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor