In China hebben vissers een reuzen lederschildpad afgeslacht en in stukken gehakt om te verkopen. Foto’s van de gevangen reuzenschildpad werden op sociale media gepubliceerd, waardoor de illegale actie aan het licht kwam.

lederschildpad
Lederschildpad | Foto: Hannes Grobe/AWI/Wikimedia

Op de foto’s is te zien hoe de reuzengrote lederschildpad, die 209 kilogram woog, op een houten plank is vastgebonden aan een trolley. Er zouden meer dan 10 mensen nodig geweest zijn om de trolley voort te kunnen bewegen.

Op een andere foto is te zien hoe een groep mensen de schildpad in stukken hakt. De stukken schildpaddenvlees werden in minder dan twee uur voor zo’n 150 euro per kilogram verkocht, zo meldden lokale dorpelingen.

Ernstig bedreigd
Lederschildpadden zijn de grootste zeeschildpadden ter wereld en worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Er wordt geschat dat deze schildpaddensoort binnen 10 tot 20 jaar geheel uitgestorven zal zijn. Overbevissing, klimaatverandering, vervuiling van de oceanen en toerisme hebben ervoor gezorgd dat de populatie lederschildpadden tussen 1990 en 2009 met 95 procent is gedaald.

Lederschildpadden zijn een beschermde diersoort in China. Volgens de Chinese wet kunnen mensen die beschermde diersoorten illegaal bejagen, doden, kopen, transporteren of verkopen een gevangenisstraf van 3 tot 10 jaar opgelegd krijgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor