Gisteren vond de jaarlijkse de paardenmarkt in Elst plaats. Na het zien van het beeldmateriaal gemaakt op een ponymarkt in Bemmel op 11 augustus was ik graag zelf poolshoogte gaan nemen, maar helaas lukte dat niet. Gelukkig waren de inspecteurs van Eyes on Animals vanaf 04:30 uur wel aanwezig en deden zij verslag, waarvoor weer zeer veel dank!  Naar omstandigheden lijkt deze markt zonder echte excessen te zijn verlopen. paardenmarkt Toch constateerden de inspecteurs helaas dat ook hier een aantal eigenaren/handelaren pony’s niet altijd even zachtzinnig met de dieren omging: ze schopten ze een beetje, duwden en trokken aan de ze. Daarbij werden er 3 trekpaarden aangetroffen met gecoupeerde staarten. De inspecteurs hadden sterk het vermoeden dat deze dieren zijn geboren na 2001, toen het couperen van staarten wettelijk verboden werd. De NVWA moet hier toezicht op houden. Jammer genoeg waren de inspecteurs van de NVWA niet aanwezig bij aanvang van de markt, want toen zij later in de ochtend kwamen controleren waren deze paarden al verkocht. In het protocol van de markt zelf staat trouwens ook dat paarden met gecoupeerde staarten niet worden toegelaten. Maar aangezien niemand dit controleert gaat de verkoop van deze paarden, hoe onvoorstelbaar ook, gewoon verder.

paardenmarkt
Trekpaarden met gecoupeerde staarten | © Eyes on Animals

Aan beiden ingangen stonden dierenartsen die waren ingehuurd door de markt. Alle paarden moeten, voordat ze de markt op gaan, nagekeken worden. Op de vraag van een van de inspecteurs van Eyes on Animals waarom er paarden met gecoupeerde staarten op de markt staan, antwoordde een veearts:

“Ik kijk niet naar de achterkant van een paard, ik kijk alleen naar het hoofd, want we controleren met name op droes”.

Als je onderstaande foto ziet, kun je je afvragen wat nu precies de criteria zijn om dieren überhaupt tot een dergelijke markt toe te laten.

paardenmarkt
Paard met één oog | Foto: Eyes on Animals

Feit blijft dat paardenmarkten natuurlijk absoluut niet meer van deze tijd zijn en gewoon moeten worden afgeschaft.   Taiji Gisteren is ook het gruwelijke jachtseizoen op dolfijnen bij Taiji, Japan, geopend. Erwin Vermeulen schreef er een hartverscheurende blog over  en DolphinMotion organiseerde een vertoning van “the Cove” op de Dam in Amsterdam. piepvandaag-dolphinmotion1 Door de slachting van deze prachtige dieren onder de aandacht te houden neemt de druk op Taiji ieder jaar toe. Uiteindelijk kan het niet anders dan dat er een einde aan deze jacht komt en daar kunnen wij met zijn allen aan bijdragen. We moeten het lot van de dolfijnen in Taiji onder de aandacht blijven brengen én houden van zoveel mogelijk mensen. En daarbij natuurlijk de mensen van Sea Shepherd, die zich vrijwillig aanmelden voor de zware rol van Cove Guardian, waar mogelijk ondersteunen. Je kunt ze in ieder geval volgen via hun website, FacebookpaginaTwitteraccount en Instagram. piepvandaag-dolphinmotion2 Wij bij PiepVandaag.nl blijven het nieuws op de voet volgen en brengen om te beginnen de komende dagen uit het archief nogmaals de aangrijpende interviews met Erwin Vermeulen, die op haarscherpe wijze en uit eigen ervaring vertelt over de dolfijnen van Taiji. ©PiepVandaag.nl Karen Soeters