Uit cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat op 1200 Nederlandse boerderijen de kalversterfte extreem hoog is. Dat meldt RTL. Een op de vijf kalfjes is na twee weken al niet meer in leven en dit is te wijten aan slechte verzorging en gebrekkige hygiëne. Wat niet wordt genoemd is de rol van de NVWA, die schijnbaar onvoldoende toezicht houdt waardoor deze vreselijke misstanden kunnen blijven bestaan.

kalversterfte
Sterftecijfer kalveren op 1200 boerderijen hoger dan 20 procent  | Foto: publiek domein

Een sterftecijfer van 20 procent is extreem hoog en daarmee gooit Nederland geen hoge ogen vergeleken met andere landen. Volgens RTL worden de kalfjes op de malafide bedrijven geboren in zwaar vervuilde stallen waar soms een dikke laag mest en urine ligt. De kalfjes lopen infecties op en krijgen te laat of vervuilde moedermelk, waardoor ze of niet op tijd antistoffen binnenkrijgen via de biest, of ze krijgen bacteriën binnen waardoor ze ziek worden en sterven, vaak door diarree.

RTL kreeg niet alleen de beschikking over cijfers maar ook over beelden gemaakt tussen 2015 en 2017 door de NVWA, waarop de onvoorstelbare misstanden zichtbaar zijn. Het is echter voor het eerst dat de cijfers en bijbehorende beelden gepubliceerd zijn.

Nog beter?

Gemiddeld ligt de kalversterfte over alle Nederlandse veebedrijven op 12,5 procent. Bij ruim 11.000 veehouderijen is het sterftecijfer lager, maar ruim 5500 bedrijven zitten boven dit percentage en bij 1200 is ligt dat dus op 20 procent of hoger.  Woordvoerder Jeanette van de Ven van LTO Nederland reageerde echter in het Radio Journaal allereerst dat het bij een grote meerderheid wel goed gaat, al moest ze toegeven dat een getal van 1200 wel schokkend is. Tegen RTL zei ze over de gebrekkige verzorging:

“Boeren die daar moeite mee hebben kunnen we wel aan de schandpaal nagelen, maar we kunnen ze beter helpen met advies en ondersteuning. Daar is iedereen bij gebaat, de boer en het dier. Er zijn afgelopen jaar projecten opgestart om het nog beter te doen. We hopen dat het z’n vruchten af gaan werpen. Dat moet komende jaren blijken.”

Opvallend is het gebruik van de term ‘nog beter’, terwijl Nederland het slecht doet op dit vlak Dat zegt Frank van Eerdenburg, faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht tegenover RTL:

“Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn en gezondheid. We lopen daarin ook negatief voor op de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages.”

Een van de oorzaken zou zijn dat boeren te weinig tijd hebben om voor hun vee te zorgen omdat ze te veel dieren hebben.

kalversterfte
Pasgeboren kalfje | Foto: webted/flickr

Bestaansrecht NVWA

Nederland kampt al jaren met een hoge kalversterfte bij zowel melk- als vleesvee. In 2018 stierven zo’n 200.000 van de 1,5 miljoen kalveren vroegtijdig, vaak al na een paar dagen. Het is hierbij  de vraag of toezichthouder NVWA nog bestaansrecht heeft wanneer op zoveel bedrijven het dierenwelzijn dermate onder de maat is dat veel jongvee kort na de geboorte overlijdt. De dood van de dieren komt door oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden met streng toezicht en ferme handhaving, maar zoals we vaak berichten is dat waar het bij de NVWA aan schort. Het ministerie van Landbouw reageert tegenover RTL:

“Met de sector worden concrete doelstellingen vastgesteld om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is.

Sinds 2018 krijgen boeren van het ministerie een waarschuwing wanneer het sterftecijfer hoger ligt dan 20 procent.

Bronnen:

  • Radio 1 Journaal (radio) 1 april 2019, 08.04 uur
  • RTL

©AnimalsToday.nl Bart van Riel