Sir Roger Moore, de acteur die wereldwijd bekend werd met onder andere zijn rol als James Bond, neemt het op voor orka Morgan. Hij roept toeristen op om niet naar dolfinarium Loro Parque op Tenerife te gaan.

Roger Moore
Morgan tijdens een show | Foto: screenshot video

Vorige week kwam er video naar buiten, waarom te zien is dat Morgan zich op het droge heeft gegooid en daar meer dan een kwartier blijft liggen. Zeer onnatuurlijk gedrag voor een orka. Wilde orka’s zijn altijd in beweging, ook als ze rusten. Sommige orka’s werpen zich tijdens het jagen op een strand, maar dat duurt nooit lang. Door hun enorme gewicht kunnen ze hun interne organen beschadigen.

Sommige mensen verklaarden dat Morgan op deze manier zelfmoord zou willen plegen. Mariene bioloog en expert op het gebied van walvissen en dolfijnen Ingrid Visser verklaarde naar aanleiding van de video dat Morgan uit het water om vijandig gedrag van de andere orka’s te vermijden en zichzelf zo veilig te stellen.

Stelselmatig
In een verklaring uitte Roger Moore zijn zorgen en afkeuring over het stelselmatig mishandelen van zeezoogdieren door parken als Loro Parque:

“Hoeveel langer moeten hoog intelligente en zelfbewuste dieren als Morgan nog lijden, voordat we begrijpen dat andere (dier)soorten niet op deze aarde zijn om ons te vermaken? Voor iedereen met een stel hersenen en een greintje compassie is het duidelijk dat mariene parken niets meer zijn dan betonnen gevangenissen, die ervoor zorgen dat zeezoogdieren enorm lijden.

Orka’s worden in deze instellingen gedwongen dag na dag te zwoegen, steeds dezelfde eindeloze taken uit te voeren, zonder dat ze een keuze hebben en zonder mogelijkheid tot ontsnappen – hoe volkomen ellendig moeten hun levens zijn. De enige manier om een einde te maken aan de mishandeling van orka’s en andere mariene (zoog)dieren is door weg te blijven van en je uit te spreken tegen de instellingen die ze gevangen houden – en ik roep iedereen op dat te doen.”

Roger Moore
Sir Roger Moore in 2012 | Foto: Frantogian/Wikimedia

PiepVandaag is het met Sir Roger Moore eens: blijf weg van dolfinaria en mariene parken zoals SeaWorld, Loro Parque en het Dolfinarium en spreek je openlijk uit tegen het opsluiten en uitbuiten van dieren voor het vermaak van mensen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor