Voor het eerst heeft het Israëlische ministerie van Landbouw een vernietigend rapport gepubliceerd over de gruwelijke omstandigheden aan boord van schepen die levende dieren vervoeren, om in Israël vetgemest en geslacht te worden. Veel van dit slachtvee wordt geïmporteerd uit Australië.

Israël
Dood schaap aan boord van een transportschip in dikke laag ontlasting en urine | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Dr. Lauren Stein, dierenarts en inspecteur op de import- en exportafdeling van het ministerie, vertelde eerder deze maand over veelvoorkomende problemen die Israëlische dierenartsen zien die deze schepen inspecteren, zoals slechte ventilatie, hoge temperaturen en luchtvochtigheid, hoge concentraties ammoniak, nat strooisel door ontlasting en urine en verstikking door verdrukking of gebrek aan schone lucht.

Drie weken niet liggen

In een presentatie, gelekt naar de Israëlische dierenrechtengroep Animals Now (voorheen Anonymous for Animal Rights) zegt Stein dat schapen zo dicht opeengepakt zitten dat ze nergens kunnen liggen tijdens het transport uit Australië, een reis die wel drie weken kan duren.

Israël
Aan boord gestorven dieren worden uit het schip getakeld | Foto: Animals International

Stein zei verder dat transportschepen vaak vies, oud en slecht onderhouden zijn en vraagt zich af hoe en waarom deze schepen gemachtigd zijn om te vervoeren. Zo werkt ook de ventilatie vaak onvoldoende of helemaal niet en automatische drinkbakken worden geblokkeerd, omdat ze zo smerig zijn dat ze niet meer functioneren.

Onderstaande schokkende beelden werden in 2017 door Animals Australia gefilmd aan boord van een schapentransport naar Israël:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Maysora

Stein’s uitingen komen overeen met talrijke gelijkluidende getuigenissen over de wrede omstandigheden aan boord van deze schepen, maar ook na aankomst in het land van bestemming. Eerder deze maand stierven 34 kalveren aan boord en 30 op het land, nadat een veeschip uit Australië aanmeerde in de zuidelijke haven van Eilat, met 20.000 schapen en kalveren aan boord. Dit betrof het transportschip de Maysora, geëxploiteerd door het in Perth gevestigde exportbedrijf Livestock Shipping Services (let op, schokkende beelden):

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Het duurde werknemers vijf dagen om het schip te ontladen, terwijl de wachtende dieren in het schip onder verstikkende omstandigheden stonden te wachten. Ze werden van het schip verwijderd met behulp elektrische stroomstokken.

Karkassen aangespoeld in Israël

De kwestie van het vervoer van levende dieren kreeg eerder deze maand extra aandacht, toen twee rottende koeienkarkassen aanspoelden bij Tel Aviv, waarschijnlijk afkomstig van gestorven dieren die overboord waren gegooid tijdens een veetransport over zee.

In 2018 werden 685.000 kalveren en lammeren naar Israël verscheept voor de vleesindustrie, 37 procent meer dan de 500.000 geïmporteerde dieren in 2017. Ook vanuit Nederland wordt vee naar het Midden-Oosten geëxporteerd, bijvoorbeeld naar Gaza.

EU dieren op transport naar gruwelijke slachtingen in Gaza

Petitie

Animals Now heeft een petitie opgezet om een einde te maken aan de gruwelijke veetransporten van Australië naar Israël. De petitie is hier te tekenen.

  • Lees ook:

Schip aan ketting vanwege gruwelijk schapentransport (video)

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel