Naar aanleiding van gruwelijke beelden, vorig jaar gefilmd door Animals Australia tijdens schapentransport over zee, heeft de Australian Maritime Safety Authority het betreffende schip aan de ketting gelegd. Op de beelden zijn schapen te zien die vreselijk lijden tijdens de lange bootreis van Australië naar het Midden-Oosten, om daar uiteindelijk in het slachthuis te belanden. Als ze de reis tenminste overleven.

Schapentransport: ruimte voor 65.000 dieren | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

De beelden waren aanleiding voor een inspectie van het schip Awassi Express, dat opnieuw gereed lag met 65.000 schapen aan boord om te vertrekken naar het Midden-Oosten. Tijdens de controle bleek dat de luchtvoorziening in de ruimen onvoldoende was en dat leidde tot het aan de ketting leggen van het schapentransport. Deze conclusie komt overeen met de beelden van Animals Australia.

Warm en benauwd | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Dood door hitte en stress

Veel schapen halen het einde van dit soort massale verre veetransporten niet, omdat ze tijdens de gruwelijke reis overlijden door hitte en stress. Aan boord is geen medische zorg voor zoveel dieren en ze worden tijdens de reis aan hun lot overgelaten. Soms gaan er duizenden dieren dood, zoals vorig jaar bekend werd.

Wie de beelden ziet schrikt dat alle schapen staan te hijgen, omdat ze het warm hebben en erg benauwd zijn. De dieren staan met duizenden opeengepakt en her en der liggen dode of stervende schapen, in iets wat lijkt op een combinatie van modder en uitwerpselen (let op, schokkende beelden):
.

.
Dergelijke transporten over zee vinden ook plaats met andere dieren, zoals bijvoorbeeld runderen, en ook dan vinden er vreselijke misstanden plaats. Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, is diep geschokt door de beelden van het schapentransport:

“Het gesleep met dieren over zee is een drama dat gestopt moet worden.”

Geen water | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Grootste ter wereld is Nederlands

Ook een Nederlandse rederij, Vroon uit Zeeland, is betrokken bij dit soort massatransporten over zee, en dat is meteen de grootste maritieme veetransporteur ter wereld. Robert Molenaar van Animal Rights:

“We hebben contacten met Israëlische dierenactivisten die de zeetransporten volgen en filmen. We zijn aan het uitzoeken in hoeverre Nederland hierbij betrokken is.”

Rederij Vroon transporteert naast schapen ook geiten, varkens, paarden en runderen.

schapentransport
Het is een smerige bende aan boord | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel