Schip aan ketting vanwege gruwelijk schapentransport (video)

Naar aanleiding van gruwelijke beelden, vorig jaar gefilmd door Animals Australia tijdens schapentransport over zee, heeft de Australian Maritime Safety Authority het betreffende schip aan de ketting gelegd. Op de beelden zijn schapen te zien die vreselijk lijden tijdens de lange bootreis van Australië naar het Midden-Oosten, om daar uiteindelijk in het slachthuis te belanden. Als ze de reis tenminste overleven.

Schapentransport: ruimte voor 65.000 dieren | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

De beelden waren aanleiding voor een inspectie van het schip Awassi Express, dat opnieuw gereed lag met 65.000 schapen aan boord om te vertrekken naar het Midden-Oosten. Tijdens de controle bleek dat de luchtvoorziening in de ruimen onvoldoende was en dat leidde tot het aan de ketting leggen van het schapentransport. Deze conclusie komt overeen met de beelden van Animals Australia.

Warm en benauwd | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Dood door hitte en stress
Veel schapen halen het einde van dit soort massale verre veetransporten niet, omdat ze tijdens de gruwelijke reis overlijden door hitte en stress. Aan boord is geen medische zorg voor zoveel dieren en ze worden tijdens de reis aan hun lot overgelaten. Soms gaan er duizenden dieren dood, zoals vorig jaar bekend werd.

Wie de beelden ziet schrikt dat alle schapen staan te hijgen, omdat ze het warm hebben en erg benauwd zijn. De dieren staan met duizenden opeengepakt en her en der liggen dode of stervende schapen, in iets wat lijkt op een combinatie van modder en uitwerpselen (let op, schokkende beelden):

Dergelijke transporten over zee vinden ook plaats met andere dieren, zoals bijvoorbeeld runderen, en ook dan vinden er vreselijke misstanden plaats. Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, is diep geschokt door de beelden van het schapentransport:

“Het gesleep met dieren over zee is een drama dat gestopt moet worden.”

Geen water | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Grootste ter wereld is Nederlands
Ook een Nederlandse rederij, Vroon uit Zeeland, is betrokken bij dit soort massatransporten over zee, en dat is meteen de grootste maritieme veetransporteur ter wereld. Robert Molenaar van Animal Rights:

“We hebben contacten met Israëlische dierenactivisten die de zeetransporten volgen en filmen. We zijn aan het uitzoeken in hoeverre Nederland hierbij betrokken is.”

Rederij Vroon transporteert naast schapen ook geiten, varkens, paarden en runderen.

schapentransport

Het is een smerige bende aan boord | Foto: screenshot video Animals Australia/Vimeo

Bronnen: Animal Rights, Animals Australia/Vimeo ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Danielle verbeek zegt:

  Ik wordt hier zo verdrietig van. Ik snap niet en zal het nooit begrijpen waarom mensen het Okay vinden dieren zo te behandelen. Net zoals ons hebben dieren ook gevoel. Walgelijk!

 2. H de Visser zegt:

  Ziek , de mens is hier het beest😡😢

 3. Ik schaam me diep en diep triest! Wat een onmenselijkheid!

 4. Ik verbaas mij er altijd over dat er nog steeds een groep bepaald gestoorde mensen bestaan die dit werk doen. Wie wil er op dit schip werken en wie jagen deze dieren het ruim in. Wat mankeert dit soort volk, dat ook nog eens vaak zondags heilig in de kerk zit.
  Je bent toch niet als sadist geboren mag ik hopen.

 5. Op 4 mei herdenk ik naast de gevallenen in de oorlogen ook alle miljarden dieren die elk jaar op een gruwelijke manier onder erbarmelijke omstandigheden opgefokt zijn, vervolgens op een afschuwelijke manier gedeporteerd en daarna in enorme aantallen geëxecuteerd werden.

 6. Verschrikkelijk. Afschuwelijk. Onvoorstelbaar dat dit kan gebeuren.
  Ja, die Piet Vroon is een steenrijke multimiljonair geworden met dit soort diepe ellende.
  Hij is al jaren de rijkste inwoner van Zeeland.
  Maar dit soort praktijken mag je toch gewoon zware criminaliteit noemen?!
  De deportaties uit de Tweede wereldoorlog liggen gelukkig al lang achter ons, maar voor talloze miljoenen dieren vindt het helaas nog elke dag plaats.
  Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 7. te ziek voor woorden

 8. Danielle smit zegt:

  Te BELACHELIJK.!!!! hoe kun je……dieren die zo moeten lijden. Dit moeten ze zelf bij die mensen doen. Laten creperen. Hoe gestrest en pijn moeten moeten die beesjes hebben. Breekt mijn❤

 9. Mariek van Gils zegt:

  Het kan toch niet waar zijn dat we zo met levende wezens omgaan!
  Dit soort transporten moeten per direct verboden worden. Dat dieren top deze manier aan hun einde moeten komen…
  net zo erg als de transporten tussen 1940-45!!
  Shame in you!

 10. Irma briejer zegt:

  Vreselijk en ontoelaatbaar