Verslaggever Frank Houtappels van dagblad De Gelderlander heeft het afgelopen half jaar het leven gevolgd van een biggetje dat vleesvarken moet worden. Van geboorte, op 6 februari jongstleden tot haar dood gisteren 28 augustus. Van dit korte leven werd verslag gedaan in de krant, op Twitter en Facebook.

Big 5566
Big 5566 | Foto via Facebook 

Op deze manier zou bij een breder publiek meer duidelijkheid moeten ontstaan over het leven van onze varkens in de gangbare industrie (ook wel vee- of bio-industrie) genoemd. Mensen bewust maken is een goede zaak en als iets duidelijk is geworden en wat bij mij is blijven hangen is de eindeloze verveling, elke dag meer van hetzelfde. En altijd binnen. Voor een wroeter toch een bizarre onnatuurlijke omgeving lijkt me zo.

Dit als inleiding.

Laatste beelden

Vanmorgen zag ik de laatste beelden van Big 5566, terwijl ze uit de veewagen kwam en het slachthuis in liep. En tot mijn verbijstering was ze helemaal alleen! Men had haar in een apart compartiment van de veewagen gezet , zo kon ze mooi herkend worden bij het uitladen en konden de laatste opnamen gemaakt worden voor de media. Een roze strik op haar billen was kennelijk geen optie. En over deze laatste gang ben ik verbijsterd, en ook zeer ontstemd. Wat een bekend feit is, is dat varkens het vreselijk vinden om alleen te lopen. Ze zijn dan zeer angstig.

Niet alleen

Alle veetransporten en slachthuizen zijn daarop ingericht, varkens moeten zo lang mogelijk samen kunnen lopen tot ze geslacht worden. Dit naar het model van Dr. Temple Grandin, die hier hele boekwerken over heeft geschreven. Slachthuizen die met gas bedwelmen noemen als groot voordeel dat de varkens in een groepje de gaskamer ingaan, ze dus bij elkaar kunnen blijven in hun laatste minuten. Bij elektrocutie moeten varkens héél even alleen lopen, voor zij geëlektrocuteerd  worden, maar daar lopen ze ook zo lang mogelijk samen.

En dan komt hier, moederziel alleen, Big 5566 verdwaasd uit de veewagen gelopen. Ze staat ook een tijdje stil, is op de beelden te zien. Ze ziet een lege gang, ze hoort andere varkens gillen en ze ziet wat grote mannen in blauwe pakken. Onvoorstelbaar dat deze keuze is gemaakt.

Wie is hier verwijtbaar? De boer, Gerard Oosterlaken, die toestemming gaf om Big 5566 alleen in de veewagen te laden? Het VION Apeldoorn, die als geen ander weet dat varkens niet alleen moeten lopen, dat ze dat doodeng vinden? Journalist Frank Houtappels, die zijn beelden wilde hebben? Met de laatste heb ik overigens inmiddels contact gehad en hij vertelde me dat deze keuze al was gemaakt voor hij ter plaatse was. Maar had het zich op dat moment ook niet gerealiseerd. Een eerlijk antwoord, dat waardeer ik.

Een antwoord op deze vraag, wie verwijtbaar is, heb ik niet, daar kunt u zelf uw gedachten over laten gaan. Maar wel weet ik dat Big 5566 de dupe is geworden van haar ‘publiciteitswaarde’. En ik had haar niet alleen een beter leven toegewenst , maar zeker ook een beter einde, samen met haar naasten.

Margreet Steendijk, senior inspector and trainer Eyes on Animals

©PiepVandaag.nl