Is mishandeling uit onwetendheid mishandeling? Is advisering zonder voldoende kennis onwetendheid of is het aanzet tot mishandeling? Deze vragen blijven in mijn hoofd spoken na het horen van weer een verhaal over onbedoelde mishandeling.

Puppy
Foto: MythicSeabass via Compfight cc

Het verhaal begint met een pupje dat een gouden start heeft. Goede ouders, zorgvuldig uitgezocht op gedrag en gezondheid. Een geboorte in huiselijke omgeving. Pup heeft leuke broers en zussen, wordt door zijn moeder vakkundig opgevoed en maakt allemaal leuke dingen mee. Zijn fokker selecteert zijn toekomstige baasjes zorgvuldig en voorziet ze van veel informatie.

Het is de start waar je voor elke pup op hoopt. Na een zorgvuldige matching, gaat de pup mee met de trotse nieuwe hondenbezitters.

En dan gaat het mis. Ondanks de voorbereiding vinden de kersverse eigenaren het lastig de pup structuur te bieden. De eerste week gaat het nog wel. Maar de tweede week blijkt de pup ze echt te druk. Ze vragen om advies. Helaas niet aan de fokker, maar aan een dierenarts. Deze adviseert de pup eens goed te laten zien wie de baas is. Hij doet het voor het gemak nog even voor. Stevig beetpakken, op zijn rug gooien en vasthouden tot hij niet meer tegenstribbelt. De pup gilt het uit van pijn en schrik. De dierenarts geeft aan ‘dat dat erbij hoort en protest is’.

Gewapend met deze nieuwe kennis gaan de hondenbezitters naar het park. Daar wil iemand de pup aaien. Pup is echter angstig na het dierenartsincident en probeert te vluchten. Hij raakt verstrikt in zijn lijn en bijt in paniek van zich af. De aaister geeft hem hierop een flinke tik, want bijten, zo vindt zij, dat moet direct bestraft worden.

Vanaf dan gaat het hard. Pup is zijn vertrouwen volledig kwijt. Een week later is er geen land meer mee te bezeilen. Onwetendheid heeft een pup van nog maar krap drie maanden ‘verpest’. De eens trotse hondenbezitters geven de pup terug aan de fokker. Zij willen geen hond die ‘gek’ is.

De fokker laat de pup onderzoeken. De ribben van de pup zijn nog steeds gekneusd en de wervelkolom blijkt beschadigd.

Advies dat goed bedoeld is en te goeder trouw is aangenomen heeft geleid tot mishandeling van een aandoenlijke kleine pup. Een pup die afhankelijk is van de hand die hem verzorgt. Onbedoelde mishandeling, maar toch.

Met de pup komt het uiteindelijk goed. Tijd, geduld, begrip en inzicht geven hem weer het vertrouwen dat hij nodig heeft om een gelukkige hond en een fijne kameraad te kunnen zijn.

Of het met de hondenbaasjes ook goed komt, weet ik niet. Dat hangt er misschien wel van af van wie ze in de toekomst advies krijgen. 

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl