De NVWA heeft gisteren in het Gelderse Acquoy een illegale rituele schapenslachterij opgerold, nadat hierover een anonieme tip was binnengekomen. De illegale onverdoofde slacht in het kader van het islamitische offerfeest vond plaats in een schuur van een melkveehouder. Ten tijde van de inval waren al 5 schapen omgebracht; 18 waren nog in leven.

Illegale rituele slacht opgerold in het Gelderse Acquoy
Illegale rituele slacht opgerold in het Gelderse Acquoy | Foto (illustratief): publiek domein

De NVWA viel gisterochtend met de politie en de Omgevingsdienst binnen bij onderstaand bedrijf in Acquoy en dat was op heterdaad, want op dat moment werden er schapen gedood. Rituele, onverdoofde slacht mag in Nederland alleen plaatsvinden in aangewezen slachthuizen – dit jaar 47 – en enkel onder toezicht van NVWA-dierenartsen. Het niet naleven hiervan kan een boete tot 87.000 euro opleveren en een maximale celstraf van maar liefst 6 jaar. Overigens mogen moslims in plaats van een dier te offeren ook een geldbedrag geven aan de armen; het slachten van een dier is helemaal geen verplichting.
.

.
In tegenstelling tot de berichtgeving in de meeste media zijn de resterende, nog in leven zijnde schapen niet ‘gered’ door de NVWA, want de schapen zijn het eigendom van de boer. Inbeslagname kon derhalve wettelijk gezien niet plaatsvinden. Vandaar dat de dieren alleen ‘gered’ zijn van de illegale rituele slacht, maar zeer waarschijnlijk alsnog in een slachthuis zullen belanden of al zijn beland.
.

Let op illegale slacht van offerdieren!

.
Comité Dierennoodhulp roept op om komende dagen alert te zijn op illegale slacht van offerdieren. Zien mensen levende of dode schapen of geiten in een huis, een schuurtje of andere plek waar zich deze dieren normaliter niet bevinden, bel dan gelijk de dierenpolitie via 144. Van illegale slacht geredde dieren mogen ook dit jaar weer naar de opvang.

Teken de petitie

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten niet in strijd is met het Europees recht. Ook is het niet strijdig met de vrijheid van religie, aangezien de grondrechten van gelovigen niet worden geschonden. Dit is een geweldige aanleiding om onze petitie te tekenen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. De tijd is rijp voor een algeheel verbod op onbedwelmde slacht, los van welke religie dan ook. Teken de petitie hier.
.

Petitie: Verbied onverdoofd slachten!

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR