Maandagavond 19 juli begint het islamitisch offerfeest dat eindigt op vrijdag 23 juli. Comité Dierennoodhulp roept op om komende dagen alert te zijn op illegale slacht van offerdieren. Zien mensen levende of dode schapen of geiten in een huis, een schuurtje of andere plek waar zich deze dieren normaliter niet bevinden, bel dan gelijk de dierenpolitie via 144. Van illegale slacht geredde dieren mogen ook dit jaar weer naar de opvang. 

Let op illegale slacht van offerdieren
Let komende week op illegale slacht van offerdieren! | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Het zelf onverdoofd slachten van schapen, geiten en runderen is verboden, maar gebeurt helaas nog altijd. Alertheid en optreden van mensen kan ervoor zorgen dat de dieren op tijd gered worden en naar een opvang kunnen. Comité Dierennoodhulp heeft ook dit jaar afspraken kunnen maken met de NVWA en de dierenpolitie om offerdieren, zoals schapen en geiten, op te mogen vangen en is voor deze instanties komende week 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan klaar om te helpen met het vervoer naar de opvangplekken, waar de van de illegale slacht geredde offerdieren eerst in quarantaine gaan en door een NVWA-dierenarts op hun gezondheid worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp hoopt hiermee deze dieren het leven te kunnen schenken waar ze recht op hebben.

surplus killing
Foto: ©Angelique Lagarde/AnimalsToday

Voor 2019 werden door de NVWA voor illegale slacht bestemde schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en daar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan, wat resulteerde in het mogelijk maken van opvang voor deze dieren. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet en zal het vlees niet in de voedselketen terecht komen. De dieren zullen, zodra ze gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode, door Comité Dierennoodhulp ondergebracht worden bij mensen die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.

Let op illegale slacht van offerdieren!

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.

Bron:

#GNvdD: Schapen gered van illegale slacht offerfeest