In India werd recent de ontdekking gedaan dat stropers de post gebruiken om lichaamsdelen van gestroopte dieren over de grens te smokkelen. Deze ontdekking leidde tot alertheid in het hele land én speciale trainingen voor postmedewerkers.

post
Ook de schubben van de pangolin worden per post verstuurd | Foto: elrina753/flickr

Het Wildlife Crime Control Bureau (WCCB), het door de Indiase overheid in leven geroepen orgaan om de wet voor de bescherming van wilde dieren te handhaven, ontdekte onlangs dat stropers via de Indiase post gesmokkelde waar naar hun klanten versturen. Tijdens recente controles stuitte men op honderden verzonden veren van de sonnerathoen, een vogel die enkel voorkomt in India. De veren van de sonnerathanen zijn zeer gewild bij vissers en worden gebruikt als kunstvliegen voor de visserij. De brievenbuspakketjes bestemd voor Europese landen werden onderschept en in beslag genomen.

Eerder dit jaar werd ook een andere vondst gedaan in de Indiase post: de schubben van de pangolin, het ernstig bedreigde schubdier. De schubben van deze dieren zijn erg gewild in China en Vietnam voor gebruik in traditionele medicijnen. Momenteel is de pangolin een van de meest gestroopte dieren in Azië.

Strenge controles
De ontdekking dat stropers, naast het verschepen van smokkelwaar, ook de post gebruiken voor het smokkelen van dierlijke onderdelen is erg belangrijk. De WCCB organiseerde daarom direct een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van onderzoeks- en rechtshandhavingsinstanties, grensbeveiliging en de afdeling Bos en wilde dieren. Samen besloten zij dat er strenge controles moeten komen voor de postdienst. Agni Mitra, van de WCCB:

“Er is besloten om workshops te houden en medewerkers van de postdienst en andere handhavingsinstanties op te leiden en hen bekend te maken met dierlijke producten en de werkwijze van deze criminele netwerken.”

Hierdoor kunnen gestroopte dierlijke producten eerder worden opgemerkt en kan worden voorkomen dat de pakketjes de grens over worden gesmokkeld.

Bronnen: The Hindu, WPA-Benelux, World Wildlife ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen