Britse wetenschappers waarschuwen in de krant The Guardian dat aanvallen van ijsberen op mensen alleen maar vaker zullen voor gaan komen onder invloed van opwarming van de aarde. Vorige week nog werden twee mensen in Canada aangevallen door een hongerige ijsbeer.

IJsbeer - ijsbeeraanvallen
Foto: Wikimedia Commons

Deze aanval gebeurde in het plaatsje Churchill aan de Hudsonbaai en wordt aangemerkt als de ‘ijsbeerhoofdstad’ van de wereld. In het gebied rond de baai gelden in de periode oktober/november al de nodige voorzorgsmaatregelen aangezien de trek van de dieren naar het nieuwe ijs van de baai dan in volle gang is.

De aanval van vorige week, waarbij de twee slachtoffers zwaar gewond raakten is de tweede sinds september. Wetenschappers linken de aanval in Churchill niet alleen aan het seizoen, maar vooral ook aan klimaatverandering. Het zee-ijs van de Noordpool smelt in hoog tempo weg en het leefgebied van de beren op zoek naar voedsel verschuift zich hierdoor vaker en vaker richting dat van de mensen. Met alle gevolgen van dien.

Steven Armstrup van Polar Bears International zegt:

“We hebben eerder al voorspeld dat wanneer beren hongeriger worden doordat het zee-ijs langer op zich laat wachten, meer en meer van die dieren zich in gemeenschappen en dorpen wagen om voedselvoorraden aan te vallen, vuilnis te doorzoeken en zelfs mensen aan te vallen. Wij voorspellen nu dan ook dat die gebeurtenissen frequenter en ernstiger zullen worden door de klimaatverandering.”

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl