Vanaf nu heb je een heleboel goede redenen om je hond gezellig mee te nemen naar je werk. Volgens onderzoekers kan de aanwezigheid van een hond stress verminderen, werktevredenheid verhogen en samenwerking tussen collega’s verbeteren. Je hond heeft zo een enorme waarde voor jou en je collega’s. Als dat je baas niet overtuigt…?

De voordelen

Wil je chef er nog steeds niets van weten? Dan heeft hij er vast nog niet aan gedacht dat een kantoorhond een heel goedkope manier is om de moraal op de werkvloer te verhogen. Het bespaart hem misschien wel een hoop dure teambuilding en mindfulness cursussen en het werkt net zo goed.

Vivian Chen werkt bij een architectenbureau in Londen waar de Jack Russel genaamd Tiger de boel opvrolijkt. Chen vertelt:

“Het werk op het architectenbureau kan behoorlijk stressvol zijn en de aanwezigheid van een hond is, werkt therapeutisch. Nadat we bijvoorbeeld een telefoontje hebben afgehandeld met een aannemer die moeilijk doet, zeggen we er wat over tegen Tiger. Heel serieus kun je het allemaal niet nemen als de reactie van Tiger daarop is om tussen de stoelen door te gaan springen.”

Projectmanager Imke Siefkes neemt haar hond Rabobi ook dagelijks mee:

“Het is niet zoiets van waar is de hond, even aaien. Zijn aanwezigheid is al kalmerend. Hij is vriendelijk en zorgt voor een vriendelijke sfeer. Na het werk gaan we wel eens naar het café en iedereen kent ‘m daar, dat is leuk. Als we met z’n allen weggaan, controleert hij of we er allemaal wel zijn”

Rabobi is een vriendelijke en makkelijke hond. Wanneer de werknemers een rookpauze nemen, laat hij zichzelf uit in het nabijgelegen park. Hij reageert op commando’s in het Engels, Duits en Pools en het is hem zelfs gelukt om mensen voor zich te winnen die allergisch of bang zijn voor honden.

Rabobi
Hier een foto van Rabobi op de werkvloer afkomstig uit het originele artikel ©Global Animal | Rose Hoarse

Je werkgever hoort vast ook graag dat jouw hond een succesvolle marketingtool is. Hiervoor zegt Chen:

“Wanneer we vergaderingen hebben met cliënten, valt Tiger vaak in slaap op hun schoenen. Onder het praten, aaien en knuffelen ze hem. Sommigen brengen zelfs snoepjes voor hem mee.”

Het onderzoek

Heeft je manager liever wetenschappelijk bewijs voor hij jouw beste vriend toelaat op de werkvloer?

In maart dit jaar publiceerden wetenschappers van de School of Business aan de Commonwealth University in Virginia een eerste onderzoek. Daaruit blijkt dat werknemers die hun hond meenemen naar kantoor minder stress ervaren gedurende de dag en meer voldoening halen uit hun werk.

Randolph Barker is management professor en groot hondenliefhebber. Hij controleerde de stressniveaus van werknemers van een detailhandel en productiebedrijf. Dit bedrijf staat al 14 jaar lang honden toe op het werk.  Ze krijgen dagelijks 450 tot 550 werknemers en 20 tot 30 honden over de vloer op een terrein dat ongeveer 5 tot 7 voetbalvelden groot is.

Barker onderzocht monsters van 76 medewerkers. Enkelen van hen brachten hun hond mee, anderen niet, en sommigen hadden geen eigen hond. Terwijl iedereen de dag begon met een lage uitgangswaarde van het stresshormoon cortisol, bleek dat de mensen die hun honden niet meebrachten naar het werk,  drastisch hogere niveaus van stress lieten zien aan het einde van de werkdag.

Degenen die hun hond wel bij zich hadden vertoonden de hele dag een laag stressniveau en ongeveer de helft van deze groep had het gevoel dat hun hond ook belangrijk was voor hun productiviteit. Van de twee groepen zonder honden, vond 80%  dat honden op de werkplek geen negatief effect op hun productiviteit hadden.

De deelnemers aan het onderzoek beoordeelden hun bedrijf hoger dan andere bedrijven in dezelfde sector, afgaand op werktevredenheid en organisatorische ondersteuning. Barker merkte ook op dat de honden “communication energizers” bleken te zijn. Ze brachten levendigheid in de gesprekken van de werknemers en vergrootten de betrokkenheid. Barker vertelt:

“We denken dat de aanwezigheid van honden op de werkplek, de stressniveau’s van hun baasjes verlagen, werkplezier vergroten, ook voor de mensen zonder huisdieren en het werkt als algeheel supportsysteem voor het bedrijf. Het is een manier om op alle fronten welzijn te vergroten op de werkvloer, waarvan de kosten laag zijn en wat makkelijk te realiseren is bij iedere organisatie of bedrijf.”

De verklaring

Misschien wil je afdelingshoofd graag eerst weten hoe het kan, dat jouw hond zo’n positief effect heeft op jou en je collega’s?

De therapeutische waarde van honden wordt allang gebruikt in rusthuizen, hospices, opvanghuizen, begrafenisondernemingen en rampgebieden. En in de Verenigde Staten worden ze zelfs toegelaten in de rechtszaal om getuigen te kalmeren wanneer ze een potentieel traumatische getuigenis moeten afleggen.

Er kan een chemische verklaring zijn voor dit effect. Onderzoekers hebben ontdekt dat de interactie tussen honden en hun eigenaren het oxytocineniveau kan verhogen, al is het maar door het uitwisselen van een blik. Van dit “feelgood” hormoon wordt ook wel gedacht dat het de band versterkt tussen  moeders die borstvoeding geven en hun baby’s.

Het is ook mogelijk dat het houden van een kantoorhond de troepenmentaliteit bij werknemers aanwakkert.

In 2010 hielden psychologen van de Central Michigan University experimenten om uit te zoeken welke invloed de aanwezigheid van een hond zou kunnen hebben op teamwerk. De mensen die tijdens het experiment een hond in de kamer hadden beoordeelden hun collega’s hoger in termen van vertrouwelijkheid en teambinding.

Klein en groot doet mee

Denkt jouw directeur dat een hond op kantoor alleen mogelijk is voor kleine organisaties?

Een kantoorhond houden lijkt inderdaad vooral gemakkelijk voor kleine bedrijven met een overzichtelijke logistiek. Toch zijn honden ook bij steeds meer grote bedrijven welkom. Zo ook bij Google, die zichzelf graag “dog company” noemt. Ook Amazon laat honden toe, al vraagt het bedrijfsbeleid wel om de honden aangelijnd te houden.

Bedrijfsbeleid

Als je je baas eindelijk overtuigd hebt met alle bovenstaande argumenten, vraagt hij zich misschien af hoe hij dat moet organiseren? Het voorbeeldbeleid van Pet Sitter’s International biedt uitkomst.

Pet Sitter’s International organiseert jaarlijks een Take Your Dog To Work Day om adoptie van gezelschapsdieren te promoten. Ze raden werkgevers aan eerst akkoord te vragen bij hun verhuurder en verzekeraar voor ze honden op de werkvloer toelaten. Ook moeten werkgevers een zero-tolerance beleid afdwingen aangaande agressie, en honden-vrije gebieden aanwijzen voor werknemers die niet zo genieten van interactie met honden.

Het voorbeeldbeleid van Pet Sitter’s International bepaalt ook dat honden schoon moeten zijn, zindelijk, ziektevrij en gevaccineerd. Honden mogen deelnemen aan vergaderingen, maar alleen als ze rustig zijn en de deelnemers niet afleiden.

Maar Barker geeft aan dat honden wellicht fijnere deelnemers zijn voor een vergadering dan sommige collega’s:

“Ze oordelen niet en wanneer niemand wil luisteren naar je, kun je er op rekenen dat je hond wel luistert.”

Wolf, vaste gast van het “Piepkantoor” ;-)

Wolf

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp