De laatste peilingen tonen aan dat de pitbull-werende gemeenteverordening die Montreal wil invoeren om deze honden beperken, aan steun begint te verliezen. Maar er is een groep die onder de wetgeving wel extra zwaar te lijden krijgt: de honden van daklozen.

Montreal
Foto: Pixabay

Montreal besloot de nieuwe wet in te voeren toen een vrouw eind september aan de gevolgen van een hondenaanval overleed. Het ging hier om een hond die werd omschreven als pitbull, – pitbull is overigens geen hondenras maar een typeaanduiding van een aantal soorten – maar of het hier werkelijk om een pitbull ging is de vraag. In latere berichten werd gezegd dat het helemaal geen pitbull-achtige hond was die de vrouw had gebeten, maar een boxer.

Hoe dan ook, het incident zorgde voor paniek onder de bevolking en de gemeente stelde een pitbull-werende gemeenteverordening op die eigenlijk 3 oktober jongstleden in had moeten gaan. Door de ingediende bezwaren van de plaatselijke dierenbescherming (SPCA) werd de gemeente echter door de rechter gedwongen de verordening opnieuw te bekijken en beter te formuleren, omdat er zoveel onduidelijkheden in de wet zitten, dus voorlopig geldt nog de oude situatie.

Enige vriend
Maar wat zal er gebeuren er met de honden van daklozen in de stad wanneer de verordening er toch doorkomt? Voor een dakloze is zijn hond vaak de enige vriend, een steun en toeverlaat op straat, voor de hond is het verblijf bij de dakloze zijn enige thuis. Samen proberen ze te overleven en trotseren ze de elementen. Waar zouden deze mensen de financiële middelen vandaan moeten halen om aan de verordening te kunnen voldoen? De dieren zouden een muilkorf om moeten buiten. Hoe betaal je dat? En hoe kan je dier dan eten en drinken als je altijd op straat bent? De leefomstandigheden voor deze honden worden onmogelijk op deze manier en de eigenaren kunnen waarschijnlijk niet aan de voorwaarden voldoen al zouden ze willen. De ellende is niet te overzien voor mens en hond als het dier in kwestie bij de baas  weggehaald wordt of in beslag wordt genomen.

Sophie Gaillars, advocate van dierenorganisatie SPCA geeft aan dat de wet extreem hoge eisen stelt aan daklozen om hun hond te kunnen houden:

“Deze wet dwingt mensen bijna wel de wet te overtreden. Het is onmogelijk voor daklozen om alle kosten te kunnen voldoen die aan de wet verbonden zijn. Als je alle verplichte kosten optelt kom je al snel aan een bedrag van 650 dollar, dat is een enorm bedrag voor iemand die op straat leeft.”

Kostbaar bewijs
Ook zullen pitbulleigenaren volgens de nieuwe wetgeving moeten bewijzen dat zij al eigenaar van de hond waren vóór de verordening in werking trad. Hoe moet een dakloze dat in hemelsnaam bewijzen? Om hoeveel honden het precies gaat is moeilijk te achterhalen. Betrouwbare statistieken zijn er niet en ook is het niet duidelijk wanneer het precies om een pitbull gaat. Volgens de dierenbescherming overwegen sommige dakloze inwoners van Montreal al om de stad samen met hun hond te verlaten.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.