Wakker Dier heeft staatssecretaris Van Dam een brandbrief gestuurd over weidegang. De organisatie vraagt de staatssecretaris om wetgeving die weidegang bij melkkoeien garandeert.

Van Dam
Koeien horen in het weiland | Foto: E. Dronkert/flickr

Begin deze maand maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat in één jaar tijd de weidegang met 4 procentpunt is afgenomen naar slechts 65 procent van alle melkkoeien. Een nieuw dieptepunt. Deze daling staat haaks op de uitspraken van de staatssecretaris op 16 september. Daarin gaf hij juist aan dat het tij gekeerd was en verder ingrijpen niet nodig. Nu dit niet het geval blijkt, wil Wakker Dier dat Van Dam ingrijpt voordat het te laat is. Net als ruim 37 duizend burgers. Zij tekenden de petitie van Wakker Dier en vragen via die weg aan de politiek om alle koeien weer in de wei te zetten. Wakker Dier:

“De cijfers laten duidelijk zien dat je weidegang niet aan bedrijven kan overlaten. Als Van Dam zijn uitgesproken ambitie van 80 procent weidegang in 2020 serieus neemt, moet hij weidegang wettelijk regelen.”

568 duizend melkkoeien staan permanent op stal
Afgelopen Dierendag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers over de weidegang van melkkoeien in 2015. Begin deze maand maakte het CBS bekend dat het percentage koeien dat nog in de wei komt, tot een nieuw dieptepunt is gedaald. Er zijn in één jaar tijd 81 duizend melkkoeien extra achter dichte staldeuren verdwenen. Meer dan een half miljoen melkkoeien graast nu nooit meer in de wei. Daarmee is het doel van staatssecretaris Van Dam, om in 2020 weidegang te hebben voor 80 procent van de melkkoeien, verder weg dan ooit.

Petitie: Zet de koeien weer in de wei!
Vlak na dit schokkende nieuws is Wakker Dier een petitie gestart. In net iets meer dan twee weken tijd tekenden 37.439 mensen de petitie. Hierin vragen zij de Tweede Kamerleden om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat alle melkkoeien weer gras onder hun hoeven mogen voelen. Gisteren werd de petitie aangeboden aan alle partijen in de Tweede Kamer.

Melkveesector is in rep en roer
De keuze voor een bedrijf om wel of niet te beweiden is bijna niet los te zien van andere grote ontwikkelingen in de melkveesector. Schaalvergroting, toename van het aantal melkkoeien, lage melkprijs, overschreden fosfaatplafond en de maatregelen die daar op volgen; het is heel onzeker hoe de sector er over een aantal jaar uitziet. Zeker nu Van Dam’s plan voor fosfaatrechten voorlopig niet door gaat. De keuzes die Van Dam en de Tweede Kamer binnenkort moeten maken hebben verstrekkende gevolgen voor de koe. Daarom vraagt Wakker Dier samen met ruim 37 duizend burgers aan de overheid om goede wetgeving waarbij rekening wordt gehouden met de koe, door in ieder geval weidegang te garanderen.

Weidegang is belangrijk
Koeien horen in de wei. Daar kunnen ze vrij bewegen, rennen, springen en uren grazen op vers gras. Bovendien hebben weidekoeien minder last van gezondheidsproblemen zoals uierontstekingen, pootgebreken en klauwontstekingen. Ook het milieu is erbij gebaat, omdat weidegang zorgt voor een lagere ammoniakuitstoot.

Persbericht Wakker Dier