Jaarlijks verspillen wij in Nederland voor 4,4 miljard euro aan voedsel! Boeren, handelsorganisaties, voedselverwerkingsbedrijven, cateraars en dergelijke zijn verantwoordelijk voor de helft. Consumenten kunnen de rest op hun conto schrijven!

Voedsel

Toine Timmermans (lees hier een column van hem), programmamanager van de Universiteit van Wageningen wil onderzoeken hoe het precies zit met verspilling in Nederland. De overheid wil namelijk de voedselverspilling in 2015 met 20% verlaagd zien.  Het houdsbaarheidssysteem van niet-bederfelijke producten gaat op de schop en er wordt onderzocht of afschaffing ervan een optie is. Dit heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Milieu Henk Bleker (CDA) althans gezegd in de Tweede Kamer. Veel producten zijn namelijk na het verstrijken van die houdbaarheidsdatum nog prima te eten.

Gemiddeld gooien we ruim 40 kilogram voedsel weg, per persoon, per jaar met een waarde van ongeveer €150,-!

De meeste mensen weten vaak niet hoeveel hun eigen voedselverspilling is. Vaak denken ze dat het wel meevalt. Toch zijn consumenten grote verspillers. Zo’n 10% van het aanschafte voedsel wordt zelfs niet eens gegeten. Consumenten plannen niet goed, kopen en/of koken te veel en gooien simpelweg té snel en té makkelijk weg.

Benieuwd hoe het zit met jouw weggooigedrag en kijken of je er iets aan veranderen kunt? Doe de weggooitest op www.weggooitest.nl!

Voor meer informatie over voedsel en verspilling is de rest van de website sowieso ook een bezoekje waard.

©PiepVandaag Mirjam Roenhorst