In Gorinchem heeft het dierenasiel de noodklok geluid. De opvang is overvol. Negentig katten verblijven er momenteel. De kraamkamer is bezet door volwassen dieren en het knaagdierenverblijf is omgebouwd tot kattenverblijf. Medewerkers zijn zelfs zo ver dat ze tien dieren zelf in huis hebben opgenomen omdat er echt geen enkele ruimte meer over is voor de dieren.

Katten - gorinchem
Foto ter illustratie: Tjflex2 via Compfight cc

Het overlijden van een baasje en de ontruimingen van woningen zorgen voor een extra hoeveelheid dieren die opgevangen moeten worden. Op dit moment moeten zogenaamde afstandsdieren wachten of worden ze doorverwezen. Er is alleen nog opvang mogelijk voor zwerfkatten en ‘nooddieren’.

“Het aanbod is groot, de afname klein. Wekelijks komen zes tot negen dieren binnen en gaan er drie weg”, aldus Cora Rikkelman, beheerster van het asiel.

Naast het kattenoverschot is ook de financiële situatie van het asiel een probleem.

Rikkelman:

“Het zag er somber uit, maar gelukkig zien we weer lichtpuntjes. We bezuinigen waar mogelijk en werknemers draaien onbetaald veel meer uren.”

Het asiel probeert via verschillende kanalen geld binnen te krijgen, door donaties via de stichting Vrienden van het Dierenasiel Gorinchem en met adoptieplannen.

“Sinds 2012 is de financiële ondersteuning vanuit de Dierenbescherming Nederland gestopt. Met de stichting proberen we dat op te vangen.”

Lies van Aelst van de provinciale fractie voor de SP deelt de zorgen en bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan het asiel.

Per inwoner van de gemeenten waarvoor dieren worden opgevangen, krijgt het asiel ieder jaar 1 euro. Dat is voor een gemeente als Gorinchem ruim 35.000 euro.

“Dat dekt slechts een fractie van de kosten. Hulp is van levensbelang”, aldus Rikkelman.

En bovenal, extra geld helpt de katten niet aan een baasje. Rikkelman benadrukt dat er meer bewustwording moet komen.

Van Aelst:

“Een kat is geen wegwerpartikel.”

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl

Omroep Piep!