Op verschillende locaties in Nederland zijn de afgelopen tijd posters verspreid waarop een vermiste wasbeerhond is afgebeeld. Het gaat om posters van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren die de Nederlandse bevolking wil laten inzien dat er achter de meeste bontkragen in het straatbeeld een wasbeerhond schuilt, afkomstig uit de gruwelijke bontindustrie. Deze wasbeerhond wordt gebruikt door Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow. Bont voor Dieren is een poster- en emailcampagne gestart zodat consumenten kunnen helpen om dit dierenleed te stoppen.

Vermiste wasbeerhond

De meeste kragen van echt bont worden gemaakt van wasbeerhonden, veelal afkomstig uit Chinese fokkerijen waar de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en gedood, enkel voor hun vacht. Wasbeerhonden worden hier anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken de vacht van wasbeerhonden als bontkraag voor hun jassen. Bont voor Dieren vindt het onaanvaardbaar dat – in een tijd waarin duurzaamheid en diervriendelijk steeds belangrijker worden – deze Nederlandse bedrijven nog meewerken aan dit zeer ernstige dierenleed. Wasbeerhonden zijn familie van de hond en staan bekend om hun dikke vacht. In de natuur leven de dieren vooral in een bosrijke omgeving en zijn trouw aan hun partner en familie.

Uit recent onderzoek in opdracht van Bont voor Dieren blijkt dat er nog steeds veel onwetendheid is over de herkomst van een bontkraag; zo weet meer dan de helft van de Nederlandse bontdragers niets tot weinig over de herkomst van het bont dat hij of zij draagt. Bont voor Dieren wil met deze poster meer mensen bewust maken van het dier achter de bontkraag.

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Bij het zien van de poster schrikken mensen omdat ze in eerste instantie denken dat er een hond wordt vermist. Niet zo verwonderlijk; de wasbeerhond is familie van de hond en niet van de wasbeer. Het uiteindelijke doel van deze actie is dat mensen wakker worden geschud en dit dierenleed niet meer willen dragen. We hopen daarnaast ook dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zullen stoppen met hun zeer dieronvriendelijk beleid.”

Bont voor Dieren roept consumenten op om de poster uit te printen en goed zichtbaar op te hangen. De Nederlandse kledingmerken Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow kunnen door consumenten via de e-mailcampagne worden opgeroepen om te stoppen met hun dieronvriendelijk beleid. De mail en de gratis te downloaden poster (A4, zwart-wit) zijn te vinden op bontkragen.nl/vermist.

Bron: Persbericht Bont voor Dieren