Het grote geheim van de uil is door wetenschappers ontrafeld. Hoe is het mogelijk dat een uil zijn kop maar liefst 270 graden kan draaien zonder bloedvaten af te knellen of zelfs maar te beschadigen terwijl zijn lijf niet meebeweegt.

Gestreepte bosuil
Gestreepte bosuil

Naar nu blijkt kan dat door vier aanpassingen:

  • De slagaders die bloed van het hart naar de hersenen transporteren lopen door grote gaten in de nekwervels. Er is daardoor veel meer ruimte ontstaan om de nek te draaien. Ter vergelijking, bij mensen zijn deze gaten zeker tien keer kleiner;
  • Bij uilen blijkt de wervelslagader hoger in de kop binnen te komen dan bij vogels met een minder soepele nek. Dit zorgt ook dat er meer ruimte is voor de draai;
  • De uil heeft extra bloedvaatjes die als een soort sluiproute fungeren als een van de hoofdvaten wordt dichtgeknepen;
  • Uilen hebben zogenaamde zwellingen in hun slagaders waarin extra bloed wordt opgeslagen om de hersens tijdens het extreme draaien van de nek alsnog van zuurstof te voorzien.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore. Ze bestudeerden onder andere met een CT-scanner overleden sneeuwuilen, gestreepte bosuilen en Amerikaanse oehoe’s.

Met de visuele uitwerking van dit onderzoek wonnen ze de posterwedstrijd van de International Science & Engineering Visualization Challenge, georganiseerd door de National Science Foundation.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl