Uit Surinaamse regeringsdocumenten blijkt dat honderdduizenden hectaren oerbos in aanmerking komen voor landbouw- en veeteeltprojecten. De volledige omvang van de plannen kwamen onlangs aan het licht. Inheemse gemeenschappen, natuurbeschermingsgroepen en sommige parlementsleden in Suriname maken zich ernstig zorgen over grootschalige ontbossing in Suriname en het Amazonegebied.

Grootschalige ontbossing
Grootschalige ontbossing bedreigt oerbos in Suriname | Foto (illustratief): publiek domein

De landdeals die worden overwogen geven het Ministerie van Landbouw en een groep particulieren de mogelijkheid om “landbouw, veeteelt en aquacultuur” activiteiten uit te voeren op honderdduizenden hectaren land, waarvan het grootste deel uit het Amazone regenwoud bestaat.

Grootschalige ontbossing

Uit een eerdere analyse, van ongeveer een jaar geleden, bleek dat deze plannen van de regering 354.836 hectare land troffen. Maar een nieuw rapport van Monitoring of the Amazon Project (MAAP), dat een grondiger analyse van de gegevens uitvoerde, kwam tot de ontdekking dat het gebied dat in aanmerking komt nog groter is. Het zou in werkelijkheid gaan om ongeveer 467.000 hectare, waarvan 451.000 hectare oerbos. Dit is een schokkende mate van ontbossing, aldus het rapport, voor een land dat de afgelopen twee decennia een jaarlijkse ontbossing van slechts 6.560 hectare kende, één van de laagste op het continent.

Inheemse bevolking heeft het nakijken

Sommige inheemse groepen overwegen juridische stappen, maar worden daarin belemmerd door het feit dat Suriname het enige land is in Zuid-Amerika dat landrechten van de inheemse bevolking niet formeel erkent. De gemeenschappen maken zich dan ook zorgen dat de ontwikkeling van de landbouw het einde van hun manier van leven gaat betekenen, en vrezen voor hun veiligheid. Hugo Jabini is mensenrechtenadvocaat en lid van de Saamaka-stam, die afhankelijk is van het bos voor jacht en visvangst:

“De regering communiceert niet met de mensen in het bos. Ze geven niets om het welzijn van de gemeenschappen. Ze richten zich alleen op hun eigen politieke voordeel, hun eigen familie, hun eigen economische belangen.”

De Surinaamse Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, VIDS, vreest ook grootschalige ontbossing in Suriname en verklaart als volgt:

“We worden bedreigd met landroof, het kappen van bossen, verlies van biodiversiteit en vernietiging van het milieu, VIDS vindt het onacceptabel dat grote stukken land op dit moment worden toegewezen voor grootschalige landbouwdoeleinden.”

Corrupte landtoewijzigingen in Suriname

Ook sommige ambtenaren hebben gedreigd met een onderzoek naar het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Rabin Parmessar, zelf parlementslid, riep vorige week op een onderzoek in te stellen naar de Minister van Grondbeleid. Volgens hem is het “de eerste keer in de geschiedenis dat een minister van Grondbeleid en Bosbeheer betrokken is bij zoveel vermeend corrupte landtoewijzingen.” Hij is gefrustreerd over het gebrek aan transparantie van de ambtenaren van het ministerie, die later deze week tijdens begrotingsbesprekingen het parlement moeten toespreken over de ontwikkelplannen. Het parlementslid vindt het verwerpelijk dat buitenlanders in aanmerking komen voor grote stukken  land, terwijl Surinamers zelf jarenlang moeten wachten op een vierkante meter om tuinbouw en landbouw te bedrijven.

Ontbossing bedreigt ook de Saamaka-stam
Ontbossing bedreigt ook de Saamaka-stam | Foto: Stephanie Strasburg, Pulitzer Center

Ook het Marron Bewustzijn Platform, een overkoepelende organisatie die afstammelingen van de inheemse bevolking in Suriname vertegenwoordigt, vertelde dat de regering niet met hen communiceert, waardoor zij vaak de laatsten zijn die weten wat er speelt. Dit maakt het formuleren van een tijdige reactie vaak onmogelijk.

Verzet tegen grootschalige ontbossing

Ondanks deze tegenwerking, zijn verschillende groepen bezig met het organiseren van verzet. Eén van de acties die al zijn ondernomen is het lanceren van een petitie, gericht aan de president van Suriname. Noodgedwongen spreekt de petitie over de instrumentele waarde van het bos: “We zullen hiermee de mogelijkheid verliezen om jaarlijks tot twee miljard dollar te verdienen aan de koolstofopslag en -absorptiediensten die ons bos biedt”. Of dit gaat helpen tegen ontbossing in Suriname is nog niet duidelijk. Het Kantoor van de President en het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Bronnen:

Amazonebewoners roepen klimaatnoodtoestand uit

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee