Het Griekse parlement stemde donderdag unaniem voor een wet om ernstige dierenmishandeling tot een misdrijf te maken, met een gevangenisstraf van één tot tien jaar en een boete van 5.000 tot 15.000 euro. De nieuwe wet definieert de ernst van de mishandelingen als ‘het vergiftigen, ophangen, verbranden of verminken van dieren’.

Griekenland maakt van dierenmishandeling een misdrijf
Van mishandeling geredde hond – Griekenland maakt van dierenmishandeling een misdrijf | Foto: screenshot video Zoosos.gr/YouTube

Tot nu toe was wreedheid jegens dieren in de ogen van de Griekse wet een minder ernstige daad, waarop slechts een kleine boete stond. Dierenmishandeling was daarmee niet meer dan een overtreding. Minister van Landbouw Makis Voridis, die de nieuwe wet introduceerde, zegt dat het ‘een krachtige boodschap is die door het parlement aan de samenleving is gestuurd’:

“De samenleving kan dergelijke daden niet langer accepteren.”

Voridis verwijst daarmee naar twee recente gevallen die Griekenland schokten en de juridische wijziging in de Griekse wet in gang hebben gezet. Begin oktober hing een 55-jarige man in Heraklion op Kreta een hond op en castreerde het dier zonder verdoving met een kniptang. Foto’s daarvan verschenen online en in Griekse media, wat landelijke verontwaardiging veroorzaakte. .

.
Enkele dagen later sloeg een 54-jarige leraar in Nikaia bij Athene een hond met een metalen staaf, terwijl een tweede man het dier met een mes te lijf ging (de hond in bovenstaande Tweet). Het voorval werd gefilmd door een voorbijganger en de mannen moeten voor de rechter verschijnen. In onderstaande video is de hond te zien, die gelukkig gered kon worden en de mishandelingen overleefde:
.

.
Volgens de Griekse politie waren er tussen januari en juni 2020 maar liefst 2.644 meldingen van dierenmishandeling. Behalve veel tijd voor dieren is er tijdens lockdowns helaas ook veel nijd richting dieren.

In Nederland is dierenmishandeling een ‘strafbaar feit‘, of ‘delict’. De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is 3 jaar of een maximale geldboete van 19.500 euro.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR