Olifant in circus
Foto: iStock Photo

Volgens Animal Defenders International (ADI) heeft de Griekse regering aangekondigd het gebruik van dieren in circussen te verbieden. ADI en de Griekse dierenbescherming (GAWF) voerden een jarenlange campagne tegen het gebruik van circusdieren, wegens het dierenleed dat hiermee gepaard gaat. Deze campagne werd gesteund door meer dan 50 lokale dierenbeschermingsorganisaties.

Evgenia Mataragka van de GAWF (Athene): “We zijn verheugd dat Griekenland een einde heeft gemaakt aan dierenleed uit naam van entertainment. We hebben veel dieren zien lijden, zeker gedurende hun lange transporten door de zee van Italië.” Veel Griekse gemeenten hadden al een verbod op circusdieren, maar deze nieuwe wet verbiedt het gebruik van alle circusdieren in Griekenland. Griekenland is hermee het eerste land in Europa om alle dieren uit circussen en vergelijkbare entertainmentsvormen te verbieden. Oostenrijk verbood eerder het gebruik van wilde dieren in circussen, en ook Portugal, Denemarken en Kroatië hebben maatregelen getroffen voor geleidelijke of totale afschaffing van wilde dieren in circussen. Nederland is het laatste land in Europa die geen specifieke wetgeving heeft opgesteld voor circusdieren.

Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit: “Dit is geweldig nieuws voor circusdieren in Griekenland en Europa. Steeds meer landen beseffen dat het gebruik van dieren in circussen niet langer te verantwoorden is. Ik hoop dan ook dat Nederland spoedig zal volgen.”

Teken hier de petitie van Wilde Dieren de Tent Uit voor een verbod op wilde dieren in circussen in Nederland.

Lees hier meer over de circuscampagne van ADI in Griekenland.

 

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit