Een bouwvakker waarschuwde Miriam Bakker van Cat Menorca over een zwerfkat die de werklui hadden gezien in een huis dat ze aan het verbouwen waren. Ze konden het dier niet meer vinden, maar hadden het idee dat het nog wel ergens in huis uithing. Na twee dagen kwam hij boven water: in een regenpijp.

regenpijp
De eens zo wilde zwerfkat Vitas leeft nu tevreden als huiskat | ©Miriam Bakker/Cat Menorca

De kat was geen onbekende van Miriam. Het was een wild dier dat weliswaar gecastreerd was, maar onhandelbaar. Daardoor konden de bouwvakkers hem niet te pakken krijgen. Twee dagen nadat hij gezien was bleek hij een weg naar buiten te hebben gezocht, hij zat vast in een regenpijp.

“De regenpijp was wel 10 meter lang en liep onder het huis door. Ze hoorden de kat miauwen, maar zagen hem niet. Na twee dagen werd ik erbij geroepen om te zien of ik kon helpen. Door de pijp zag ik twee voorpootjes en een zwart wit kopje. Ik herkende hem meteen. De dood stond in zijn ogen, hij jankte zachtjes en hij had geen energie meer.”

Miriam vertelde de kat dat ze hem zou helpen en ging snel naar huis om handdoeken en flinke plakken ham te halen. Het dier had vreselijke honger en ging weer bewegen. Hij deed zijn best vooruit te komen. Hierdoor kon Miriam hem bij zijn voorpoten beetpakken en uit de pijp trekken.

regenpijp
De regenpijp waarin Vitas was vast komen te zitten

“Het was alsof hij geboren werd. De pijp was op z’n breedst 16 cm en ik trok hem er aan zijn voorpootjes uit. Er was niets meer over van die eens zo wilde kater. Hij had nog maar een paar nagels over en aan een poot was al zijn vacht weg, omdat hij daarover zijn plas en poep had laten lopen; het was gewoon rauw vlees. Hij kon niet lopen en liet alles met zich doen. De stank was zo indringend.”

De kat kreeg de naam Vitas (leven) en werd na zijn beproeving eerst drie keer gewassen.

“Hij liet het allemaal toe en bleef me maar aankijken met die grote lege ogen.”

Twee dagen heeft Miriam hem verpleegd, daarna kwam er weer leven in Vitas. Na vier dagen nam hij de benen, maar al snel kwam hij weer terug: hij had zijn huis gevonden.

“Het is nu de liefste, aanhankelijke kat die je maar kunt vinden , en hij heeft weer zin in het leven.”

Bron: Cat Menorca/Dierenhulp Menorca ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde