In 1928 werd de wondiwoi, een specifieke soort boomkangoeroe, voor het laatst gezien in West-Papoea. Men nam aan dat ze door jacht en stroperij uitgestorven waren, of dat er alleen nog dermate kleine aantallen resteerden dat ze onvindbaar waren. Maar een Britse toerist kon tijdens vakantie in Indonesië niet anders concluderen dan dat hij een zeer bijzondere waarneming had gedaan, die hij op foto vastlegde: de wondiwoi is niet uitgestorven!

wondiwoi
De wondiwoi boomkangoeroe is niet uitgestorven | Foto: screenshot video b/60/YouTube

Het enige wat we over de wondiwoi (Dendrolagus mayri) weten is bekend van een exemplaar dat is  beschreven in 1928. Het ging toen om een mannetje van 9,25 kilo op het Wondiwoi-schiereiland van West-Papoea. Het dier leefde op een hoogte van 1.600 meter in een bergbos. Maar na 1928 werden ze niet meer gezien, en het vermoeden bestond dat ze geheel uitgestorven waren door ontbossing, bejaging en stroperij.

Iets pluizigs
Amateurfotograaf Michael Smith fotografeerde het dier tijdens een reis van twee weken door West-Papoea, waarbij hij eigenlijk op zoek was naar een zeldzame soort orchidee. Maar toen hij omhoog keek zag hij iets pluizigs tussen de bladeren, en na goed gekeken te hebben kon hij niet anders concluderen dan dat het een wondiwoi moest zijn.

Onderduiken
Het is natuurlijk prachtig wanneer een dier niet uitgestorven blijkt, alleen is het daarmee direct een begerenswaardig ‘verzamelobject’ geworden voor mensen met zieke hobby’s,  zoals trofeejagers of verzamelaars van levende bedreigde diersoorten. Het is dus te hopen dat het goed gaat met de wondiwoi, maar dat ze ook de komende 90 jaar weer gewoon onderduiken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel