Gewoonlijk wordt het Naivasha Owl Centre in Kenia ingeschakeld voor reddingsoperaties waarbij (roof)vogels betrokken zijn. Afgelopen vrijdag kregen de medewerkers echter het verzoek om een ongewoner en flink wat groter dier te helpen: een forse giraffe was in een beek terechtgekomen en kon hier op eigen kracht niet meer uit.

uitgeputte giraffe
© Naivasha Owl Centre

De giraffe die bekend staat als Philip is al ouder en erg zwaar. Het dier heeft waarschijnlijk de hele nacht in het water doorgebracht en was uitgeput. Na uren worstelen om zich te bevrijden had de giraffe het opgegeven. Aangezien Naivasha Owl Centre gewoonlijk kleinere dieren redt had men geen materieel om zo’n grote giraffe op te takelen: door touwen om zijn hoofd te binden lukte het hem dichter naar de oever te trekken.

Hierdoor kon verdrinking voorkomen worden en lag zijn hoofd hoger dan zijn hart, wat heel belangrijk is bij giraffen, vanwege hun hoge bloeddruk. Daarna moest men wachten op de hulptroepen, een dierenartsteam en Kenya Wildlife Services (KWS). Ondertussen werd duidelijk dat het niet lang zou duren voor Philip zou sterven, hij ging steeds oppervlakkiger ademhalen.

uitgeputte giraffe
© Naivasha Owl Centre

Het was een zeer zware klus om de giraffe uit het water te trekken met de beperkte middelen die de hulpverleners tot hun beschikking hadden, maar na drie uur was het eindelijk zover. Philip lag op de kant en men hield zijn hoofd omhoog terwijl hij bijkwam van zijn avontuur, terwijl de dierenarts hem een paar injecties gaf.

Na een uur lukte het hem op te staan en al snel liep hij rond alsof er niets gebeurd was, terwijl hij kort daarvoor op het randje van de dood balanceerde. Hij had honger gekregen van alle commotie en ging tevreden aan boomblaadjes staan te knabbelen.

uitgeputte giraffe
© Naivasha Owl Centre

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.