Afgelopen vrijdag is Japan weer begonnen met de jaarlijkse walvisjacht. Vier schepen zijn uitgevaren voor de jacht op dwergvinvissen. Tot 26 mei willen de Japanners 51 dieren doden, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek.

Walvisjacht Antarctica
Walvisjacht Antarctica | Foto: ASOC Pictures / Foter.com / CC BY-NC-ND

Vorig jaar sprak het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uit tegen de walvisjacht. Het hof vond dat de jacht op walvissen in het zuidpoolgebied onvoldoende wetenschappelijke basis had en dus gestaakt moest worden. Japan liet het daar echter niet bij zitten en kondigde aan gewoon door te gaan met de jacht.

Het Aziatische land beweert dat het walvisprogramma tot een beter begrip van het Antarctische ecosysteem leidt en dat bijvoorbeeld de leeftijd van walvissen pas vastgesteld kan worden door hen te vangen.

De Internationale Walviscommissie (IWC) zet echter vraagtekens bij de “wetenschappelijke” walvisvaart van Japan en heeft Tokio gevraagd om meer analyses en argumenten voor te leggen, om de walvisjacht te kunnen rechtvaardigen.

Tijdens het seizoen 2013-2014 heeft Japan 251 dwergvinvissen gevangen. Dat aantal lag een stuk lager dan voorgaande jaren, waarin soms zelfs tot 900 walvissen werden gedood. Acties door vooral Sea Shepherd hebben ervoor gezergd dat de Japanners minder walvissen te pakken konden krijgen. Volgend seizoen wil Japan weer richting de oude quota gaan en 333 dwergvinvissen vangen in Antarctische wateren.

De term “wetenschappelijk onderzoek” is zeer dubieus, zo blijkt ook uit een intern rapport van het instituut dat de Japanse walvisvangst coördineert. Vlees van beschermde walvissen leverde het Institute of Cetacean Research in 2013 namelijk meer dan 14 miljoen euro op.

Bronnen: De Morgen, Nu.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor