Voor vier Aziatische olifanten is deze week een einde gekomen aan hun lijden: ze zijn door organisatie Wildlife S.O.S. gered uit een circus. In het holst van de nacht werden de dieren weggehaald en overgebracht naar een tijdelijke opvang, tot hun verblijf bij Wildlife S.O.S. klaar is. Daarna zullen ze kennismaken met de andere geredde olifanten, zoals Raju, en hopelijk binnenkort ook Mohan.

Indiaas circus
Wally onderweg naar de opvang | © Wildlife S.O.S.

Het doek is gevallen, Peanut, Coconut (Coco), Walnut (Wally) en Macadamia (Mac) hoeven nooit meer kunstjes te vertonen voor publiek en na de vernederende shows aan voor- en achterbenen vastgebonden weg te kwijnen in hun uitwerpselen en urine. De ontberingen die de dieren jarenlang moesten verdragen zijn hartverscheurend.

Toen de medewerkers van Wildlife S.O.S. de olifanten kwamen ophalen was de zesjarige Peanut door het circuspersoneel zo stevig vastgebonden, dat het arme dier alleen haar hoofd kon bewegen. Zij is nu de jongste olifant die wordt opgenomen in de Herd of Hope (Kudde van hoop).

In het donker volgden de olifanten de redders naar de vrachtwagens; hun eerste stappen op weg naar (semi)vrijheid. Het contrast met hun vorige leven zal enorm zijn. Ze krijgen voortaan goed te eten, worden liefdevol verzorgd, hoeven nooit meer op te treden of bang te zijn.

Hoe dringend de reddingsactie nodig was, blijkt uit deze video.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde