Vandaag is olifant Sunder eindelijk vervoerd naar Bannerghatta Rehabilition Center (BRC) in Bangalore (India). Mishandeling en eenzaamheid zijn nu voorbij. Sunder zal voortaan genieten van het leven in semi-vrijheid, bevrijd van kettingen en middeleeuwse voetboeien met gemene pinnen. Dit is het bewijs dat actievoeren, petities tekenen en stug volhouden het verschil kan betekenen tussen ellende en geluk.

reservaat
Foto via Give a Shit about Elephants

De strijd van internationale dierenrechtenorganisaties, zoals People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), om Sunder te bevrijden uit de Jyotiba tempel heeft jaren geduurd. Dit voorjaar bekrachtigde het hooggerechtshof van Bombay de beslissing van dr. Patangrao Kadam, minister van Bosbeheer, die in augustus 2012 al vond dat Sunder overgeplaatst moest worden naar een reservaat. Het eenzame dier werd stelselmatig mishandeld: de beelden die hiervan naar buiten kwamen waren schrijnend. In een donkere schuur stond Sunder pijnlijk vastgeketend, als hij niet werd gebruikt bij ceremonies en om te bedelen.

Sinds afgelopen weekend werd Sunder voorbereid op het vervoer. De afgelopen twee dagen lukte het niet om hem in de truck te krijgen, onder meer door mensen die het vertrek van de olifant wilden blokkeren, maar vanmorgen om 6.30 uur plaatselijke tijd werd Sunder eindelijk in een vrachtwagen geladen. Dierenartsen waren aanwezig en probeerden de olifant eerst naar binnen te lokken, maar bleken uiteindelijk genoodzaakt een kalmeringsmiddel toe te dienen. Om 9.00 uur vertrok de vrachtwagen met Sunder, op weg naar Bangalore, zo’n 600 kilometer verder. De reis duurt enkele dagen.

In Bannerghatta Rehabilition Center (BRC), onderdeel van Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre (WRRC), heeft men zich al een paar maanden voorbereid op de komst van Sunder.

‘Voor iedereen die contact met ons heeft opgenomen over Sunder, sommigen uit blijdschap vanwege zijn vrijlating, anderen uit bezorgdheid: we beloven dat zowel PETA als WRRC er alles aan zullen doen om hem een goed leven te bieden!’

Het inladen van Sunder, helaas nog met kettingen. Hopelijk heeft hij deze nu voor het laatst in zijn leven om. 

Bronnen: Indian Express en Bahrat News Channels  ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde