Er is hoop voor de bedreigde koning van de dieren. In de Indiase deelstaat Gujarat is de populatie Aziatische leeuwen toegenomen. Van de naar schatting 674 leeuwen in 2020 naar ongeveer 891 individuen tijdens de laatste telling in mei 2025.

Hoop voor bedreigde Aziatische leeuwen in India
Hoop voor bedreigde Aziatische leeuwen in India | Foto (man): Shanthanu Bhardwaj via Wikipedia CC BY-SA 2.0

Volgens hoofdboswachter Jaipal Singh zijn er 384 leeuwen geteld in het Gir National Park en Wildlife Sanctuary. Opmerkelijk is dat de andere 507 leeuwen zich in gebieden buiten de grenzen van het park bevinden. Dit gaat om andere reservaten zoals Girnar, Pania, Barda en Mitiyala. Hoofdminister van Gujarat, Bhupendra Patel, zegt in de Press Trust of India:

“De toename van 217 leeuwen is opmerkelijk, maar wat net zo belangrijk is, is hun uitgebreide aanwezigheid in 11 districten in de regio Saurashtra, inclusief kustgebieden en niet-beboste gebieden.”

De telling werd in vier dagen uitgevoerd en bestreek een gebied van ongeveer 35.000 vierkante kilometer, verspreid over 58 talukas (vergelijkbaar met gemeenten) in 11 districten. Er werd gebruik gemaakt van moderne hulpmiddelen zoals cameravallen, camera’s en gps-gestuurde radiohalsbanden om de telling uit te kunnen voeren.

Hoop voor bedreigde Aziatische leeuwen in India
Jonge Aziatische leeuw | Foto: Vickey Chauhan via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Trots voor India

Na jaren van gezamenlijke inspanningen van de Indiase overheid neemt de leeuwenpopulatie eindelijk toe. Leeuwen zijn een bron van trots voor India. Ze zijn ook een belangrijke toeristische attractie en jaarlijks bezoeken zo’n 550.000 mensen het Gir National Park. Voormalig lid van de staatsraad voor natuurbehoud, Priyavrat Gadhvi:

“De toename wijst op een succesvol beschermingsprogramma. Een andere belangrijke factor is de politieke wil en steun van de lokale bevolking die in de buurt van de bosgebieden woont. Ze hebben samen geholpen om de soort te behouden.”

.

Hoop voor bedreigde Aziatische leeuwen in India
Aziatische leeuwin met jong | Foto: Priyank Dhami via Wikipedia CC BY-SA 4.0

Majestueuze kat

De Aziatische, Indische of Perzische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw. Volgens de Rode Lijst van de IUCN is deze soort ‘bedreigd’. De majestueuze grote katten zijn iets kleiner dan de Afrikaanse leeuw en hebben een huidplooi langs hun buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn ook kleiner. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de ondersoort zich 200.000 jaar geleden afscheidde van de Afrikaanse leeuw. Vroeger leefde deze leeuwensoort in een wijdverspreid gebied, van Griekenland, het Midden-Oosten tot India. Door de jacht, conflicten met veehouders en vernietiging van hun habitat was de leeuw bijna uitgestorven. Rond 1900 waren er slechts 15 individuen over. Daarom kwam er in 1913 een jachtverbod.

Verspreidingsgebied Aziatische leeuw | Beeld: Miljoshi via Wikipedia CC BY-SA 3.0

Tegenwoordig leeft de Aziatische leeuw alleen maar in de Indiase deelstaat Gujarat, waar ze leven in droge loofbossen en open graslanden. De leeuw speelt een belangrijke rol in het ecosysteem en helpt bij het reguleren van de populaties van prooidieren in het bos van Gir. Uit gegevens van het Gujarat Forest Department blijkt dat de huidige populatie uit 196 mannetjes, 330 vrouwtjes, 140 subvolwassen dieren en 225 welpen bestaat. De verspreiding van de leeuwen zou kunnen duiden op het groeiende aanpassingsvermogen en het groeiende verspreidingsgebied van de leeuwen.
.

#GNvdD: Bedreigde Aziatische leeuw uit put gered (video)

Aziatische leeuwen kwetsbare groep

Hoewel de populatie stijgt, is deze kleine groep leeuwen nog steeds kwetsbaar. Juist doordat er maar één subpopulatie is, zijn ze extra kwetsbaar voor uitsterven bij bijvoorbeeld een bosbrand of tijdens een epidemie. De leeuwen hebben toenemend te maken met genetische inteelt, waardoor allerlei afwijkingen kunnen ontstaan. Doordat de leeuwen deel uitmaken van één subpopulatie en maar in één gebied leven, is de kans op inteelt groot. Ook neemt het aantal mens- dierconflicten toe, omdat hun leefgebied klein is en er mensen in de buurt van (of eigenlijk in) hun leefgebied wonen. Droogte door klimaatverandering kan leiden tot bosbranden en er is toenemende versnippering van hun leefgebied door menselijk handelen. Dit maakt het lastiger voor de dieren om van het ene gebied naar het andere gebied te gaan, zonder daarbij gevaar te lopen zoals ongelukken in het verkeer.

Ondanks dit hoopvolle nieuws, zijn er nog genoeg inspanningen nodig om deze prachtige koning van de dieren niet te laten uitsterven. Zeg nou zelf, de wereld zou niet meer hetzelfde zijn zonder deze indrukwekkende en prachtige grote katten.

Bronnen:

Oranje katten hebben ‘iets’ omdat er wat ontbreekt

©AnimalsToday.nl Jane Sauer