De wolf die recent een vrouw beet op landgoed Den Treek bij Leusden wordt gedood. Na DNA-onderzoek is gebleken dat het inderdaad een wolf was die de vrouw heeft gebeten. Het gaat om dier GW3237m, de wolf met bijnaam Bram, die al eerder voor veel ophef zorgde.

De Faunabeheereenheid Utrecht gaat een afschotvergunning aanvragen, aldus de provincie Utrecht. Wolf Bram was ook vorig jaar betrokken bij bijtincidenten, waardoor het landgoed langere tijd gesloten bleef voor publiek.
.
.
Zelfs Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging sluit zich aan bij het huidige besluit van de Provincie Utrecht, zo meldt RTV Utrecht:
“We hebben geen oorzaak kunnen achterhalen waarom het incident met de vrouw heeft plaatsgevonden De welpen waren op dat moment een stuk verderop, dus er was geen sprake van defensief gedrag. Ook was er geen sprake van instinctief gedrag, de vrouw was bijvoorbeeld niet aan het hardlopen De kans op herhaling is groot. Dat is een serieus veiligheidsrisico. Je wil niet dat het verder escaleert en hard ingrijpen is nu echt nodig. Wat mij betreft werd hij gisteren al afgeschoten.”
.
Diererik van Liere: Met z’n allen aan het werk voor een schuwe wolf
Bram is geen ‘boze wolf’
Wolven zijn geen dieren die van nature vals zijn, of kwaad. Wolf Bram kan er in die zin niets aan doen dat het misliep. Wel draagt het beleid in Nederland verantwoordelijkheid, want niemand lijkt te willen profiteren van de lessen die elders in de wereld te leren zijn. Wolven en dichtbevolkte gebieden gaan niet samen en er zijn beproefde oplossingen en methodieken om de twee gescheiden te houden. Maar dat maakt door de politisering van de wolf in Nederland weinig kans, denkt ook Karen Soeters van House of Animals:
“Wanneer je op je handen zit totdat het uit de hand loopt valt dat politiek uit te buiten. Dit is een perverse prikkel geworden, omdat je er heel makkelijk politiek garen bij kunt spinnen. Hetzelfde geldt voor de financiële vergoedingen bij doodgebeten schapen. De hoogte daarvan maakte dat het nemen van wolfwerende maatregelen door veel schapenhouders niet als heel urgent is ervaren. Maar volgens de wet zijn ze wel verplicht hun schapen te beschermen tegen roofdieren. Klagen maar niets doen, om vooral door te kunnen gaan met klagen, is niet ons ding.”
Doordat Nederland geen echt wolvenbeleid heeft ontwikkeld om het samenleven met deze dieren mogelijk te maken, vallen er nu slachtoffers aan beide zijden, aldus critici. Het advies is om landgoed Den Treek vanwege wolf Bram voorlopig te mijden als je in je eentje bent – en in ieder geval honden aan de lijn te houden.
Bronnen:
- Hart van Nederland
- NOS
- NU
- RTV Utrecht
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR