Het broedseizoen is volop in gang en het aantal binnengebrachte jonge vogels bij dierenopvangcentra neemt snel toe. Het is geweldig dat mensen bereid zijn om te helpen, alleen heeft niet iedere (jonge) vogel hulp nodig. In veel gevallen kan onnodig ingrijpen de overlevingskansen van jonge dieren juist verkleinen.

Stichting DierenLot helpt veel dierenopvangcentra en roept op tot terughoudendheid ten aanzien van jonge vogels:
“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen jonge dieren willen helpen. Maar goedbedoelde hulp kan soms verkeerd uitpakken. Veel jonge vogels verlaten bewust het nest voordat ze kunnen vliegen. Ze oefenen op de grond en hun ouders zijn nog in de buurt en blijven hen voeren. Weghalen is dan niet nodig of zelfs schadelijk. Het is voor een gezonde jonge vogel namelijk altijd beter om op te groeien bij de ouders.”
.

Wanneer wel helpen?
In sommige gevallen is het wel nodig om in te grijpen. Denk aan jonge vogels die uit het nest zijn gevallen na een storm, vogels waarvan de ouders echt niet meer in de buurt zijn en vogels die zichtbaar gewond zijn of door een kat zijn gegrepen. In zulke gevallen is het belangrijk het dier rustig en veilig te houden en direct contact op te nemen met een dierenopvang of de dierenambulance.
.
.
Belangrijk advies: geef een gevonden vogel nooit eten of drinken. Brood en melk zijn niet geschikt en water langs of in de snavel druppelen is riskant. Veel vogels verslikken zich en kunnen een dodelijke longontsteking oplopen. Katteneigenaren krijgen het dringende advies om tot zeker eind juni katten binnen te houden (minimaal vanaf zonsondergang tot zonsopgang). Jonge vogels zijn erg kwetsbaar en wildopvangcentra zien helaas veel slachtoffers binnenkomen door katten.
Uiltjes en jonge merels horen soms gewoon op de grond
Veel verwarring is er over jonge uilen en merels. DierenLot legt uit:
“Ze lijken hulpeloos op de grond, maar dat is onderdeel van hun natuurlijke gedrag. Uiltjes, ook wel takkelingen genoemd, klauteren na het uitvliegen nog rond op de grond of in struiken, terwijl de ouders ze ’s nachts voeren. Voorbijgangers denken dan dat de uiltjes in nood zijn en grijpen onnodig in.”
.

Veel jonge vogels onnodig in opvang
DierenLot ziet ieder voorjaar veel vogels onterecht bij opvangcentra binnenkomen:
“Dit noemen wij wildkidnapping. Daarom hebben we een duidelijk en handig overzicht gemaakt waarin precies staat wanneer je wél of juist níet moet ingrijpen als je een vogel vindt. Daarmee willen we ervoor zorgen dat jonge dieren niet uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald als dat niet nodig is.”
Kort op een rijtje: wanneer moet je een (jonge) vogel wél helpen?
- Een nest met jonge vogels, dat op de grond is gevallen. Bijvoorbeeld na een zware storm.
- Achtergebleven pulletjes wanneer de moeder eend dood is.
- Vogels die duidelijk gewond zijn.
- Vogels die door een kat gebeten zijn. Kattenbeten geven altijd infecties.
- Vogels die tegen een raam gevlogen zijn, versuft zijn en na enkele uren nog niet hersteld zijn. Leg raamslachtoffers in een donker doosje, uit de zon en op een rustige plaats.
- Vogels met vliegen op of om hen heen.
.
In bovenstaande gevallen geldt altijd dat hulp van een professional belangrijk is. Neem contact op met 144 of de plaatselijke dierenambulance. Ook als je twijfelt.
Bron:
- Stichting DierenLot
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Opvangcentra waarschuwen over aanraken jonge haasjes en reeën
©AnimalsToday.nl
Dat ze in spanje ophouden met dat dierenleed met stieren gevecht dit is een schande