Bij Hawaii in de Stille Oceaan komt het grootste zeereservaat te wereld. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft besloten dat het Papahānaumokuākea reservaat viermaal zo groot wordt, met een totaaloppervlak van zeker 1,5 miljoen vierkante kilometer.

Hawaii
Bescherming van zo’n 7000 soorten | Foto: Greg McFall/Flickr

Dankzij deze beslissing is het voortaan verboden om in het reservaat te vissen op commerciële basis of naar olie te boren. Dat het om een groot gebied gaat blijkt uit het feit dat het 36 keer de oppervlakte heeft van Nederland.

Grootste
De bescherming is van levensbelang voor de circa 7000 soorten die in het gebied voorkomen. Zo is er een koraalrif van ruim 4000 jaar oud, en dit wordt beschouwd als de langst levende organismen op aarde. In 2006 werd Papahānaumokuākea door toenmalig president Bush uitgeroepen tot beschermd gebied en was op dat moment ook al het grootste natuurreservaat op aarde. Nadien volgden nieuwe beschermde gebieden elders in de wereld die nog groter waren, maar dankzij Obama staat Papahānaumokuākea nu weer bovenaan de lijst.

Heilige plek
Experts zeggen dat we 30 procent van onze oceanen tot beschermd natuurgebied moeten uitroepen als we onze wateren willen redden. Dit reservaat – op een heilige plek die Hawaiianen Papahānaumokuākea noemen en dat het verbindingspunt tussen het aardse en het spirituele zou zijn – is een gigantische stap in de goede richting. Een kwart van de 7000 soorten in het zeegebied komt nergens anders op de aarde voor.

Of Obama is gezwicht voor een petitie waar PiepVandaag.nl eerder dit jaar aandacht aan besteedde is niet zeker. Wel is duidelijk dat hij zijn presidentiële bevoegdheid heeft gebruikt om het bestaande reservaat uit te breiden, want daarvoor is geen toestemming nodig van het congres.

Hawaii
Groene zeeschildpad in Papahānaumokuākea | Foto: Greg McFall/Flickr

Klimaatschuilplaats
Papahānaumokuākea is ook uniek omdat het volgens experts een ‘klimaatschuilplaats’ is. In opwarmende oceanen zoeken zeedieren naar koele wateren en dit reservaat is groot genoeg, en heeft de perfecte locatie om zowel tropische als koele oceaangebieden te omvatten. Zo wordt het koraalrif en de bijbehorende biodiversiteit beschermd op een manier die op weinig andere plekken op aarde mogelijk zou zijn.

Tegen het plan werd fel geprotesteerd door de commerciële visserij, maar gelukkig heeft Obama zich daar niet door laten afschrikken.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel