Gelukkig hebben we vandaag ook goed nieuws te melden over olifanten in Azië. Het grootste toeristenkampen in Kanchanaburi, met 60 olifanten, heeft na jaren van overleg met Lek Chailert van Elephant Nature Park eind vorige week besloten het roer om te gooien. Voor deze olifanten is hun werkende leven vanaf juli ten einde: geen olifantenritjes en shows meer in dit Thaise kamp, maar rust en de mogelijkheid hun eigen gang te gaan, binnen een natuurpark.

werkolifanten
© Elephant Nature Park

Op PiepVandaag.nl zijn geregeld artikelen te lezen over werkolifanten die al jong worden getraind en ‘gebroken’, om toeristen op hun rug te laten rijden. Vandaag nog was hierover de column van Antoinette van de Water van Bring the Elephant Home te lezen, waarin ze beschrijft hoe de laatste paar maanden diverse uitgeputte olifanten in werkkampen in Vietnam zijn overleden.

Het park in Kanchanaburi volgt nu het voorbeeld van Elephant Nature Park, waarbij de olifanten vrij kunnen rondlopen. Bezoekers zijn wel toegestaan, maar mogen alleen op een diervriendelijke manier met de dieren omgaan, door ze te voeren en helpen badderen. Er is geen sprake van dwang.

“Dit betekent dat we 60 olifanten kunnen bevrijden van hun werkzaamheden. We juichen de gevoelvolle beslissing van het kamp toe. Ik hoop dat meer olifantenwerkkampen in Thailand hetzelfde zullen doen in de toekomst.”

Deze beslissing lijkt een domino-effect te hebben: al zeker twee andere kampen hebben aangegeven dit goede voorbeeld te volgen. Wij hopen dat het niet lang duurt voor alle olifanten in gevangenschap zo vrij mogelijk kunnen leven in een natuurlijke omgeving, en dat wildroof en olifantenritjes tot het verleden gaan behoren!

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde