In Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo hebben stropers drie zeer zeldzame giraffen gedood. Het gaat om de kordofangiraffe, waarvan er nog maar 40 op de wereld leven. Het zal niet lang meer duren voordat stropers deze totale subsoort giraffen compleet uitgeroeid hebben.

giraffen
Stropers doden 3 zeer zeldzame giraffen | Foto Wikimedia Commons

Congolese stropers doden kordofangiraffen meestal voor maar één lichaamsdeel: hun staart. Deze wordt in sommige gemeenschappen als statussymbool beschouwd. Mannen gebruiken de staart als een bruidsschat, die ze aan de vader van de bruid schenken, wanneer ze om haar hand komen vragen. De drie gedode dieren misten alleen hun staart.

Garamba is het op een na oudste park in Afrika en wordt de afgelopen jaren geteisterd door strooppartijen. Zo zijn de neushoorns in het park al weggevaagd en de olifanten zijn enorm in aantal afgenomen. Na de dood van de drie giraffen zijn er nog maar 37 kordonfangiraffen over. De kordofangiraffe (Giraffa camelopardalis antiquorum) is een giraffenondersoort die van oorsprong met name in Soedan voorkwam. Een andere naam voor de kordofangiraffe is Nubische netgiraffe. In het wild is de kordofangiraf zo goed als uitgestorven.

Bekijk hier een reportage over de afslachting van de kordofangiraffen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor