Vier kapucijnapen, slachtoffers van illegale dierenhandel, zijn gered en vrijgelaten in een apenverblijf in het Amazoneregenwoud. De dieren leven nu als een familiegroep in het Pilpintuwasi dierenweeshuis van Animal Defenders International (ADI) in Peru.

Geredde kapucijnapen terug naar regenwoud
Foto: screenshot video ADI TV/YouTube

Pirate (die blind is aan een oog), Matias, Otto en Chepa werden gestolen uit het wild toen ze nog baby waren en verkocht als huisdieren. De apen bevonden zich in Lima, de hoofdstad van Peru, honderden kilometers van hun thuis in het bos. Peruaanse dierenbeschermingsambtenaren van Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre (SERFOR) namen twee aapjes in beslag. De andere twee zijn tijdelijk ondergebracht bij een restaurant, waar zij werden verzorgd tot er een plek voor hen was gevonden.

Geredde kapucijnapen terug naar regenwoud
Verzorgd tot er een plek voor ze was gevonden | Foto: screenshot video ADI TV/YouTube

Lange reis

De gezondheid van de kapucijnapen werd eerst gecontroleerd voordat zij konden terugkeren naar het regenwoud, een lange reis over wegen, via de lucht en over water. Jan Creamer, voorzitter van ADI:

“Het is jaren terug dat de vier apen op wrede wijze uit het bos zijn geroofd om te worden verkocht in de ellendige dierenhandel. Nu zijn ze weer thuis en vormen ze samen een kapucijnfamilie. We konden ze niet terugzetten in het wild, maar we hebben ze het op één na beste gegeven: een toevluchtsoord in hun natuurlijke omgeving.”

Geredde kapucijnapen terug naar regenwoud
Een toevluchtsoord in hun natuurlijke omgeving | Foto: screenshot video ADI TV/YouTube

Geen wilde dieren als huisdier

Het apenverblijf werd in 2015 gebouwd, toen ADI dieren redde uit Peruaanse circussen na een nationaal verbod op wilde dieren in het circus. Het complex van leefgebieden in het Peruaanse regenwoud was een van de moeilijkste bouwprojecten die de organisatie ooit heeft ondernomen. Er zijn zeven verblijven gebouwd, rond bomen en een beekje. Oorspronkelijk is het verblijf bedoeld voor ruim 50 apen en rode neusberen, die door ADI uit de illegale handel in wilde dieren en uit circussen werden gered. Sindsdien zijn er steeds meer dieren bij gekomen uit de illegale handel. Creamer zegt:

“Dit is een gelukkige afloop voor deze apen. Wat moeten de vier kapucijnapen wel niet hebben gedacht toen het bos die ochtend tot leven kwam, ze geluiden hoorden, de roep van andere apen, de weelderige en vochtige vegetatie roken, de kooideur open zagen gaan en ze het bos zagen lonken, de bladeren van de planten aanraakten en proefden? Het is geweldig om ze weer tussen de bomen te zien, maar we mogen de dieren niet vergeten die niet zoveel geluk hebben. Mensen zouden geen wilde dieren als huisdieren moeten hebben, en al helemaal geen apen die erg intelligent zijn en ingewikkelde sociale behoeften hebben.”

.

.
Bronnen:

Derde aap in drie maanden gered door Born Free USA

©AnimalsToday.nl Jane Sauer