Dierenwelzijnsorganisatie Born Free USA verwelkomde onlangs een derde aap in drie maanden tijd in hun primatenopvangcentrum in het zuiden van Texas (VS). Volgens de organisatie overstijgt de behoefte aan tehuizen de capaciteit van de opvangcentra. Er is een wetswijziging nodig om de handel in primaten als huisdier te stoppen.

meerkat Maliki
De vijf jaar oude meerkat Maliki | Foto: Born Free USA/Twitter

De vijf jaar oude meerkat Maliki kwam in het opvangcentrum terecht nadat hij zijn vorige eigenaar had gebeten. Het opvangcentrum is een van de grootste in de Verenigde Staten en biedt onderdak aan honderden apen. Hiervan zijn velen gered uit dierentuinen, herplaatst uit laboratoria of gered uit de dierenhandel, zoals Maliki. Hij krijgt nu medische zorg, voedzaam voedsel, ruimte om de natuurlijke omgeving te verkennen, geen onnodige interacties met mensen en de kans om te socialiseren met andere apen. Programmadirecteur en hoofd primatenreservaat Born Free USA. Liz Tyson, zegt:

“Maliki is een van de gelukkigen. Hij behoort tot de kleinere primatensoorten die in de VS vaak als huisdier worden gehouden. Toen hij zijn vorige eigenaar beet, besefte ze hoe gevaarlijk deze dieren zijn en nam ze de juiste beslissing om hem over te dragen aan de deskundige zorg van een reservaat. Vele anderen hebben niet zoveel geluk. Een aanval door een aap als huisdier kan leiden tot aanzienlijke verwondingen bij mensen en vaker wel dan niet, de daaropvolgende dood van de aap.”
.

Born Free USA

15.000 primaten als huisdier

Naar schatting blijkt dat er ongeveer 15.000 primaten als ‘huisdier’ worden gehouden in Amerikaanse huishoudens. Niet-menselijke primaten zoals orang-oetans, chimpansees en kapucijnapen zijn zeer intelligente en gevoelige wilde dieren. In de natuur leven deze diersoorten in complexe en sociale hiërarchieën. In deze behoeften kunnen de dieren in gevangenschap nooit worden voorzien. Daarnaast kunnen niet-menselijke primaten ziektes overdragen op de mens. Denk hierbij aan apenpokken, mazelen, virale hepatitis en gele koorts. Zo is er een aantal maanden geleden een laborant in China overleden aan een infectie met Herpes B die hij via een aap heeft gekregen. CEO van Born Free USA, Angela Grimes, zegt:

“Maliki’s komst naar het reservaat maakt deel uit van een grotere trend die we zien bij eigenaars van primaten die hun dieren willen herplaatsen in reservaten. Alleen al in de laatste drie maanden hebben we Kiki, een ander meerkat en Gambit, een resusmakaak verwelkomd, die beiden als huisdier werden gehouden sinds ze baby waren. In dezelfde periode zijn we benaderd met verzoeken om 18 apen op te nemen. De vraag naar tehuizen is gewoonweg groter dan de beschikbare plaatsen in legale opvangcentra. We hebben een wettelijke oplossing nodig om de handel bij de bron te stoppen.”
.

Born Free USA

Wettelijke oplossing nodig

Reservaten bieden kansen voor een beter leven voor de dieren, maar dit is niet de oplossing voor het probleem van exotische huisdieren. Er is een wettelijke oplossing nodig om zowel niet-menselijke primaten als het publiek te beschermen tegen de wrede en gevaarlijke huisdierenhandel. De Captive Primate Safety Act is een wetsvoorstel die in mei 2021 opnieuw werd ingediend in beide kamers van het Amerikaanse Congres. Het voorstel zou de handel tussen staten in primaten als huisdieren verbieden en het privébezit van deze soorten verbieden, met uitzondering voor betrouwbare opvangcentra, universiteiten en andere faciliteiten. Het wetsvoorstel zou ook het contact tussen het publiek en primaten beperken. Tyson zegt:

“De Captive Primate Safety Act zal ervoor zorgen dat apen zoals Maliki in de toekomst niet meer het slachtoffer worden van de dierenhandel. Ook zullen mensen niet meer onnodig worden verwond. We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat dit belangrijke stuk wetgeving wet wordt.”
.

Derde aap in drie maanden gered door Born Free USA
Apen horen niet in gevangenschap | Foto: publiek domein

Born Free USA streeft ernaar dat alle wilde dieren, of ze nu in gevangenschap leven of in het wild, met medeleven en respect worden behandeld en hun leven kunnen leiden volgens hun behoeften. Ze verzetten zich tegen de exploitatie van wilde dieren in gevangenschap en voeren campagne om hen te houden waar zij thuishoren, in het wild.

Bronnen:

AAP pleit voor Europese positieflijst huisdieren

 

©AnimalsToday.nl Jane Sauer