Op dinsdag 13 september is het weer zover: dan vindt in de beruchte Spaanse stad Tordesillas zoals ieder jaar het stierenrennen plaats. Dit jaar is het echter niet Toro de la Vega, de meest bloederige stierenren van Spanje, maar Toro de la Peña: een stierenren zonder bloed. Althans, niet tijdens het evenement zelf.

Toro de la Vega
Foto: ©PiepVandaag.nl

Traditioneel werd de stier tijdens Toro de la Vega opgejaagd door honderden mensen te voet en te paard, om vervolgens met lansen te worden gedood. Vorig jaar protesteerden in Madrid meer dan 100.000 mensen tegen het gruwelijke evenement, dat al jarenlang hevig bekritiseerd wordt over de gehele wereld.

Toro de la Vega wordt Toro de la Peña
In mei besloot de regering van de Spaanse deelstaat Castillië en León, dankzij de nationale en internationale druk, dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier. Ook geeft ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving. Dit jaar zal het evenement vervangen worden door een stierenren waarbij de stier niet verwond of gedood mag worden. Wel dicteert de wet van de deelstaat Castilië en León dat de stier binnen 24 uur na het evenement zal moeten worden afgemaakt.

Jarenlange campagne
Sinds 2007 heeft de Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met onder meer Spaanse organisaties samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit Toro de la Vega. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan ervan bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

Toro de la Vega
Karen Soeters van PiepVandaag undercover bij Toro de la Vega | Foto: ©PiepVandaag.nl

PiepVandaag undercover bij Toro de la Vega
In september 2015 reisde PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. PiepVandaag maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken.

Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling.

Help PiepVandaag.nl
Het is belangrijk dat (verborgen) dierenleed aan de wereld wordt getoond, zodat er druk kan worden uitgeoefend op autoriteiten om er een einde aan te maken. Help PiepVandaag.nl meer reportages te maken, zoals die over Toro de la Vega, en steun ons met een donatie!

©PiepVandaag.nl