In Zuid Afrika is de eerste eeneiige hondentweeling ter wereld geboren. De twee puppy’s zien er vrijwel identiek uit, enige vlekjes daargelaten.

eeneiige hondentweeling
Hee, ben ik dat? | Foto: publiek domein

Het werd al eerder gedacht dat het mogelijk was voor honden om eeneiige tweelingen te krijgen, maar het was nog niet eerder wetenschappelijk aangetoond. Hoewel het bij de mens vrij vaak voorkomt, zijn eeneiige tweelingen bij andere diersoorten uiterst zeldzaam.

Keizersnede
De twee kleine hondjes, Ierse wolfshonden, zijn door dierenarts Kurt de Cramer in Rant en Dal Animal Hospital in Mogale City ter wereld gebracht. De moederhond moest een keizersnede ondergaan, omdat zij tijdens bevalling in gevaar kwam. De dierenarts constateerde dat er twee puppy’s via hun navelstrengen met dezelfde placenta waren verbonden, iets wat hij in zijn carrière als dierenarts nog nooit eerder had gezien. Vijf broertjes en zusjes van de tweeling, die ieder in hun eigen placenta zaten, wat normaal is voor honden, zijn tijdens dezelfde operatie geboren en maken het goed.

Dezelfde genen
Het viel de dierenarts op hoe sterk de twee puppy’s, Cullen en Romulus genaamd, op elkaar lijken, hoewel een paar witte vlekjes iets anders zijn. Maar na bloedonderzoek werd bevestigd dat de twee hondjes inderdaad een eeneiige tweeling zijn. De kleine verschillen in het patroon van de vacht kunnen worden verklaard door het feit dat, hoewel de pups dezelfde genen hebben, elk gen door zijn omgeving wordt beïnvloed. Dat is een van de redenen dat ook menselijke eeneiige tweelingen niet exact op elkaar lijken.

Volgens wetenschappers komen eeneiige tweelingen bijna niet voor in de natuur. Het is uiteraard mogelijk dat er gevallen zijn die niet zijn geregistreerd, omdat wetenschappers maar onder een paar wilde dieren genetisch onderzoek hebben gedaan. Minstens een diersoort, het negenbandgordeldier, werpt regelmatig eeneiige vierlingen.

Kwetsbaar
Het is mogelijk dat eeneiige tweelingen in de natuur veel minder voorkomen dan bij de mens omdat twee organismen in een enkele placenta kwetsbaarder zijn vanwege het gebrek aan voedingsstoffen. Bij mensen is een op de 80 geboortes een tweeling. Een derde daarvan is een eeneiige tweeling.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor