De Future Policy Award is uitgereikt aan de archipel Palau in de Stille Oceaan. In de wateren rond Palau worden haaien in een gebied van 600.000 vierkante meter, zo groot als Frankrijk, heel goed beschermd. 

Palau
Palau vanuit de lucht

Sinds 2009 is het gebied uitgeroepen tot haaienreservaat. Er zijn maar liefst 10 zeldzame haaien- en pijlstaartrogsoorten te vinden. Het beleid met betrekking tot hun wateren heeft ervoor gezorgd dat Palau de prijs in ontvangst mocht nemen.

Volgens Alexandra Wandel, Directeur van World Future Council en initiatiefnemer van de award, is Palau een voorbeeld voor hoe om te gaan met de bescherming van maritieme ecosystemen.

“Naar verwachting zullen landen zoals Honduras, de Malediven, de Bahama’s en Costa Rica volgen. Ook zij zullen hun wateren tot haaienreservaat omdopen en de haaienvangst verbieden.”

Aldus een woordvoerder van de Palau Conservation Society.

Haaien worden gevangen voor hun vinnen. Wereldwijd gaat het jaarlijks om zo’n 73 miljoen dieren. De vinnen worden van de haaien afgesneden, terwijl ze vaak nog leven. Daarna worden ze teruggegooid in zee, waar ze een pijnlijke dood sterven. Haaienvinnen zijn erg populair in Aziatische landen als Japan en China, waar bijvoorbeeld ‘haaienvinnensoep‘ als een delicatesse wordt beschouwd.

Volgens Anisha Grover van de Duitse tak van het World Future Council zijn:

“haaien enorm belangrijk voor de gezondheid van mariene ecosystemen. Haaien eten zieke en zwakke oceaanbewoners op en spelen zo een cruciale rol in de gezonde voedselstructuur van oceanen. Wetenschappers toonden aan dat koraalriffen, lagunes en andere delen van de oceaan baat hebben bij een gezonde groep haaien.”

De vangst van duizend rifhaaien brengt de overheid van Palau eenmalig 10.800 dollar op. Het toerisme dat door deze duizend haaien op de been wordt gebracht, is goed voor 18 miljoen dollar per jaar.

“Palau bewijst dat haaien levend dus veel meer waard zijn dan dood”, aldus Anisha Grover.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl