Josef Küblbeck en Oliver Storz zijn dol op teckels. Ze vinden ze zelfs zo leuk, dat ze jarenlang allerlei voorwerpen en afbeeldingen van deze langwerpige hondjes verzamelden en sinds Pasen tentoonstellen in hun nieuwe teckelmuseum. Ook echte teckels zijn van harte welkom om de voorwerpen te komen bekijken.

teckelmuseum
In Passau is een teckelmuseum geopend | Fotocredit: pka78-2 Flickr via Compfight cc

Küblbeck en Storz zijn dol op hun twee kortharige teckels Seppi en Moni. De voormalig bloemisten zijn zo weg van de hondjes, dat ze besloten te stoppen met het verkopen van bloemen en een museum te openen. Het Dackelmuseum is gevestigd aan het mooie Residenzplatz in Passau in de deelstaat Beieren, naast de Dom.

25 jaar lang verzamelden de teckelbaasjes alles wat los en vast zit over hun favoriete hondenras en besloten uiteindelijk hun verzameling met andere geïnteresseerden te delen op een oppervlakte van 80 vierkante meter. Oliver Storz:

“We zijn verslaafd aan de loyaliteit en kracht die ze ons geven, daarom verzamelen we alles over teckels: boeken, speelgoed, beeldjes in alle soorten en maten.”

Ze hadden zelf al 500 beelden om tentoon te stellen, en ontvingen daarnaast maar liefst 3.500 beeldjes van een verzamelaar uit België. Nu hebben ze de grootste collectie ter wereld. In het museum zijn 4.500 voorwerpen te zien van hun geliefde hondenras, ook foto’s met bekende fans als Albert Einstein, Leonard Nimoy en Pablo Picasso.

Storz vertelt aan The Dodo over zijn liefde voor teckels en het openen van zijn museum:

“Teckels zijn grappig, gevoelig, loyaal en kunnen gedachten lezen. Ze voeden hun baasjes op en zijn de beste vrienden die je kunt hebben.”

Duitsers hebben een speciale band met teckels, of dashonden, omdat het ras daarvandaan komt. De langwerpige hondjes op korte pootjes worden geroemd vanwege hun pittige karakter. Volgens een Duits gezegde ‘ziet een teckel een leeuw als hij in de spiegel kijkt’.

Bronnen: The Dodo, BR24, TravelandLeisure ©Animals Today Angelique Lagarde