Een moeder en dochter uit het Noord-Ierse Belfast zijn veroordeeld tot een taakstraf en mogen de rest hun leven geen huisdieren meer houden. Hun twee honden werden dood aangetroffen in de tuin: ze waren compleet uitgemergeld. De vrouwen toonden berouw voor de rechtbank, maar de rechter accepteerde hun excuses niet.

houdverbod
Twee vrouwen in Belfast lieten hun honden sterven van de honger: de rechter legde ze een taakstraf en levenslang houdverbod op | Fotocredit: vieux rêveur Flickr via Compfight cc

Maandenlang werden de Jack Russel en Staffordshire-bulterriër van Sandra en Jullie Mullen uit Belfast ernstig verwaarloosd. De lange lijdensweg resulteerde in de dood van de dieren, die totaal uitgemergeld in de tuin werden aangetroffen door een dierenwelzijnsfunctionaris op 3 oktober 2016. Sandra Mullen beweerde dat beide honden een dag daarvoor waren overleden. De Jack Russel zou een dag voor hij overleed nog vrolijk gespeeld hebben in de tuin: dit bestempelde rechter Geoffrey Miller als complete onzin.

Ernstig ondervoed
Volgens de dierenarts die een postmortem uitvoerde hadden de dieren ernstig ondergewicht. De Stafford had 15 kilo moeten wegen, maar woog maar 7 kilo, de Jack Russel woog maar 1 kilo, in plaats van 5. In een poging in leven te blijven had hun lichaam spiermassa afgebroken. Uiteindelijk stierven de dieren een zeer pijnlijke en langzame dood door ondervoeding.

Mishandeling
In eerste instantie ontkenden de vrouwen dat ze de honden mishandeld hadden, maar later gaven ze toe de dieren onnodig te hebben laten lijden vanaf 1 januari 2016, tot het moment dat ze dood werden gevonden. Moeder Sandra beweerde dat ze wel water en voedsel neerzette voor de honden, maar gaf aan nooit naar de dierenarts te zijn geweest voor vaccinaties en toen de gezondheid van de dieren achteruit ging, omdat ze geen geld daarvoor zou hebben. Ook had ze geen vergunning voor de Stafford.

Geen huisdieren meer
Volgens rechter Miller zijn de vrouwen totaal ongeschikt om voor dieren te zorgen, omdat ze de honden opzettelijk verwaarloosd hebben. Bij de uitspraak van het vonnis gaf hij aan hun excuses voor het verwaarlozen van de dieren niet te accepteren.

“Ik geloof absoluut niet dat ze zich onbewust waren van het lijden van deze dieren.”

De duur van de hechtenis overtrof de gevangenisstraf die kon worden opgelegd, daarom veroordeelde de rechter beide vrouwen tot 150 uur taakstraf. Een eventuele overtreding van het gerechtelijk bevel komt ze alsnog op een gevangenisstraf te staan van 6 maanden. Omdat de vrouwen volgens de rechter bewust ernstig lijden veroorzaakt hebben, is het ze verboden ooit nog dieren te houden.

Bron: Belfast Live ©Animals Today Angelique Lagarde