Maritiem biologen zijn begonnen met de transplantatie van ongeveer honderd koralen in een beschadigd rif voor de kust van Fort Lauderdale, Florida (Verenigde Staten). De koralen zijn gekweekt in een onderzoeksinstituut. Het is het eerste transplantatie-experiment in een ontwikkeld verstedelijkt kustgebied.

Het onderzoek moet uitwijzen of in tanks gekweekte, snel groeiende koralen geschikt zijn om zwaar beschadigde en uitgeputte riffen nieuw leven in te blazen. Wetenschappers en landelijke vertegenwoordigers hopen dat een dergelijke transplantatie kan helpen om de riffen te beschermen tegen ziektes, opwarming van de aarde, scheepvaart, vervuiling en eventuele olierampen.

De timing is goed gekozen, gezien de laatste bedreiging is toegenomen door nieuwe boringen bij de kust van Cuba, zo’n 90 kilometer van Florida vandaan.

De gebruikte soort is hertshoornkoraal dat in de geconditioneerde omgeving van het National Coral Reef Institute in Diana Beach tweemaal zo snel groeit als in het wild. Onderzoeker Abby Renegar van dit instituut vertelt in een interview aan de krant Sun Sentinel: “In het geval van een olieramp in Cuba en een massale sterfte van koralen voor de kust, zijn onze koralen in de kweektanks beschermd voor de gevolgen.”

Landelijke vertegenwoordigers overwegen een gelijksoortige methode om beschadigde riffen te herstellen nabij Puerto Rico, de Maagdeneilanden en andere plaatsen. Volgens deskundige John Christensen van de National Oceanic and Atmospheric Administration is de transplantatie een bijzonder geschikte methode om de genetische diversiteit in koraalriffen te vergroten. “Als de koralen groter groeien, zullen hun eitjes en sperma door de stromingen een veel groter gebied bezaaien.”

De eerste batch koralen zijn geplant in een rif dat zwaar beschadigd is door ziekte. Het rif ligt ongeveer 4,5 kilometer van een haven en een kilometer vanaf de kust. De nieuwe koralen worden vastgezet op de oude met een soort cement. Een tweede groep wordt los van het oude rif geplant. Zo willen de wetenschappers onderzoeken welke methode de beste resultaten oplevert.

Koraalriffen vormen de habitat van ongeveer een kwart van alle diersoorten in de oceanen, voegt de directeur van het National Coral Reef Institute toe. “Maar ruwweg de helft van ’s werelds en Amerikaanse riffen zijn beschadigd of afgestorven in de laatste paar decennia.”

Het opkweken van koralen blijkt ondertussen zo’n succes dat het instituut van plan is om uit te breiden tot een heuse koraal kwekerij.

Bron: Sun Sentinel